Stanislav Lem - Eden

U pripremi novo izdanje romana ”Eden” Stanislava Lema

Novosadska izdavačka kuća Solaris priprema novo izdanje romana „Eden“ Stanislava Lema. Ovo delo iz 1959. godine prvo je prozno ostvarenje u kome se slavni poljski pisac fokusirao na problematiku susreta sa vanzemaljskom civilizacijom. Uslediće „Solaris“, „Nepobedivi“, „Glas gospodara“ i „Fijasko“ u kojima će ovaj motiv biti variran i dograđivan.

Radnja romana počinje padom zemaljskog svemirskog broda na neistraženu planetu Eden. Članovi posade koju čine kapetan, doktor, inženjer, hemičar, fizičar i kibernetičar, pokušavaju da poprave oštećenu letelicu, ali istovremeno koriste priliku da obiđu i istraže okolne terene malo poznate planete. U tom neplaniranom istraživačkom poduhvatu ubrzo otkrivaju neku vrstu fabrike i druge instalacije tamošnje civilizacije.

Prvi put roman je na srpskom jeziku objavljen 1989. godine u kultnoj Prosvetinoj ediciji „Kentaur“, u prevodu Petra Vujičića. Isti prevod iskorišćen je i za novo, Solarisovo izdanje.

Inače, novosadski izdavač je najavio da će do kraja 2016. godine objaviti ukupno šest naslova Stanislava Lema. Pored romana „Solaris“, koji je iz štampe izašao krajem 2014. i predstojećeg „Edena“, u planu za objavljivanje su još četiri Lemova dela: „Nepobedivi“, „Glas gospodara“, „Fijasko“, kao i još jedan naslov koji će naknadno biti određen.

Novo izdanje romana „Eden“ biće predstavljeno na Beogradskom sajmu knjiga.