Stanislav Lem - Eden

U pripremi novo izdanje romana ”Eden” Stanislava Lema

Podelite sadržaj:

Novosadska izdavačka kuća Solaris priprema novo izdanje romana „Eden“ Stanislava Lema. Ovo delo iz 1959. godine prvo je prozno ostvarenje u kome se slavni poljski pisac fokusirao na problematiku susreta sa vanzemaljskom civilizacijom. Uslediće „Solaris“, „Nepobedivi“, „Glas gospodara“ i „Fijasko“ u kojima će ovaj motiv biti variran i dograđivan.

Radnja romana počinje padom zemaljskog svemirskog broda na neistraženu planetu Eden. Članovi posade koju čine kapetan, doktor, inženjer, hemičar, fizičar i kibernetičar, pokušavaju da poprave oštećenu letelicu, ali istovremeno koriste priliku da obiđu i istraže okolne terene malo poznate planete. U tom neplaniranom istraživačkom poduhvatu ubrzo otkrivaju neku vrstu fabrike i druge instalacije tamošnje civilizacije.

Prvi put roman je na srpskom jeziku objavljen 1989. godine u kultnoj Prosvetinoj ediciji „Kentaur“, u prevodu Petra Vujičića. Isti prevod iskorišćen je i za novo, Solarisovo izdanje.

Laku noć, Punpune

Inače, novosadski izdavač je najavio da će do kraja 2016. godine objaviti ukupno šest naslova Stanislava Lema. Pored romana „Solaris“, koji je iz štampe izašao krajem 2014. i predstojećeg „Edena“, u planu za objavljivanje su još četiri Lemova dela: „Nepobedivi“, „Glas gospodara“, „Fijasko“, kao i još jedan naslov koji će naknadno biti određen.

Novo izdanje romana „Eden“ biće predstavljeno na Beogradskom sajmu knjiga.