U Politici predstavljeno pet romana fantastike

Dodatak dnevnog lista Politika od subote 23. oktobra 2010. godine posvećen kulturi, umetnosti i nauci bio je u znaku predstojećeg Beogradskog sajma knjiga. Među desetcima predstavljenih knjiga, koje su iz štampe izašle uoči najznačajnijeg domaćeg knjižarskog događaja, mesto je našlo i pet naslova iz domena fantastike: “Dlakovuk” Darka Macana, “Senka naše želje” Darka Tuševljakovića, “Princ magle”, “Ponoćna palata” i “Septembarska svetla” Karlosa Ruisa Safona. Ovde u celosti prenosimo kratke tekstove kojima su predstavljeni navedeni naslovi.

Dlakovuk

Darko Macan - DLAKOVUKOsnovna škola “Neruševac” nije škola kao i sve druge. Tamo direktorka pije slanu kafu, nastavnici nisu onakvi kakve ih obično zamišljamo, hodnicima se smucaju opake Osmorke i divlji dlakovuci, a ni đaci nisu ono što su nekad bili.

U takvu neobičnu školu dolazi novi, ništa manje neobični, učenik, Hrvoje Lončar koji sa đacima ove neobične škole, doživljava razne avanture, zgode i nezgode đačkog života. Hrvoje Lončar je zapravo slika i prilika “hrvatskog Harija Potera”, što u velikoj meri čitaocima nagoveštava već uzbudljivo štivo.

“Dlakovuk” (Kreativni centar, 2010) je dečji horor roman u kojem nas hrvatski autor i ilustrator Darko Macan (1966) upozorava na probleme u školstvu i socijalizaciji mladih. Uzbudljive avanture, Macanov humor, svet horora i fantastike, nagrađeni su 2008. priznanjem “Sfera” za najbolje ostvarenje iz oblasti naučne fantastike.

M.S.

Senka naše želje

Darko Tuševljaković - SENKA NAŠE ŽELJEU prvencu mladog pisca Darka Tuševljakovića, “Senka naše želje” (“Čarobna knjiga”) upoznajemo se sa Danijelom Isakovim, dečakom koji mašta o avanturama. Roman počinje kao tipična priča o odrastanju u malom gradu (Pančevo, miris rečnog mulja, vetrovi Banata i duhovi ravničarskog detinjstva…), da bi se u jednom trenutku transformisao u jezivu priču o silama čiju priorodu ne razumemo, a koje lako mogu zagospodariti našom sudbinom i promeniti je na najstrašniji način. Realizam, magija, jeza spojeni su u vrtlog koji čini ovaj roman. Darko Tuševljaković (1978, Zenica) je 2004. godine dobio nagradu “Lazar Komarčić” za najbolju fantastičnu novelu. Piše kraću i dužu prozu. Bavi se prevođenjem i muzikom. Živi u Beogradu i radi na drugom romanu.

R.P.

Tri Safonove misterije

Karlos Ruiz Safon - PRINC MAGLENove tri knjige Španca Karlosa Ruiza Safona, autora “Senke vetra”, objavila je “Čarobna knjiga”. “Princ magle” govori o jezovitom svetu u koji dospeva porodica časovničara kada se od rata skloni u primorsko mestašce. U staroj kući na obali, deca pronalaze kutiju s filmovima koje su snimili prethodni stanari, čuju avetinjske glasove iz ormana, nalaze ograđeni vrt sa sablasnim statuama, davno potopljeni brod. Nazire se užasna priča o Princu magle…

Roman “Ponoćna palata” počinje u Kalkuti, tridesetih godina prošlog veka. Engleski poručnik bori se da spase život dvoje dece od nezamislive pretnje. Šesnaest godina kasnije spasenoj deci ponovo preti nekadašnja opasnost… “Septembarska svetla” su roman s odlikama fantastike, horora i pikarskog romana: porodica Sovel, posle smrti oca porodice, seli se iz Pariza u normandijsko seoce, gde upoznaje tajanstvenog proizvođača igračaka, koji živi sam u ogromnoj kući naseljenoj mehaničkim bićima i senkama iz prošlosti.

V.S.R.