Miloš Petković - Perunov hroničar

U planu serija inspirisana trilogijom ”Perunov hroničar”

Miloš Petković - Perunov hroničarPodvizi kneza Vilingrada Zvezdana od Divljane, čarobnjak iz Đavolje varoši, vila Naisa i boginja Morana deo su epsko-fantastične trilogije “Perunov hroničar” mladog pisca Miloša Petkovića po kojoj ekipa niških autora planira da snimi seriju – pišu Južne vesti.

Prema rečima niškog pisca Miloša Petkovića, u planu je da se snimi pilot epizoda za seriju koja bi obuhvatila radnju prvog dela trilogije, ali je to još u pripremi pošto novac tek treba da se obezbedi.

Kako bi serija izgledala pokazuje promo-spot za trilogiju koji je premijerno prikazan pre nekoliko dana i izazvao je veliko interesovanje javnosti. Iako su mnogi mediji uporedili Petkovićevu trilogiju sa Tolkinovim “Gospodarima prstenova”, on kaže da ne želi da to bude prva asocijacija.

Glavni cilj je da se iz zaborava vrati slovenska mitologija koja nimalo ne zaostaje za toliko popularnom grčkom ili nordijskom mitologijom. Priča ima dve radnje – ona u sadašnjosti je “naratorska” dok je ona u prošlosti postavljena tako da ima duh epske avanture, ali da joj motivi daju edukativan karakter – objašnjava Petković.

Objašnjava da je prvi deo trilogije govori o najstarijoj legendi drevne Sorabije, sagi o hrastu, sekiri i gromu, koju su čuvali pripadnici tajnog reda Perunovih hroničara. Junaci priče su kako bogovi sa ljudskim manama, tako i heroji sa nadljuskim moćima.

Deo ekipe koji će biti uključen u pilot epizodu, a već se pojavljuje i u trejleru za knjige, čine niški muzičari Gale “Kerber” i Oliver Katić, a pridružiće im se i Aca Seltik, frontmen grupe “Ortodox Celts”.

Oliver Katić u trejleru tumači pisca koji otkriva legendu o Sorabiji i postaje Perunov hroničar

Mladi niški pisac, koji je jedan od scenarista serije, kaže da očekuje da će trejlerom animirati mnoge koji bi mogli da se priključe ovom projektu i “pomognu u stvaranju nečega velikog, čime bi se svi u Nišu, ali i u Srbiji ponosili”.

“Želja mi je da Grad Niš stane iza ovog projekta jer je priča, pre svega, niška i oko nje se okupilo mnogo sjajnih niških umetnika. Mnogi niški glumci bi preko ovoga mogli da postanu svetske zvezde, tako da ću pokušati da doprem do gradskih čelnika i vidim hoće li imati sluha”, kaže Petković.

Trilogiju “Perunov hroničar” čine knjige “Zaboravljena legenda drevne Sorabije”, “Rog slovenskih bogova” i “Šapat Đavolje varoši”.

 

{youtube}LYyrfnxQTDA{/youtube}