Pusti pravog da uđe - Jon Ajvide Lindkvist

U domaćim knjižarama svetski horor hit

Izdavačka kuća “Evro-Đunti” objavila je novi internacionalni literarni hit švedskog pisca Jona Ajvidea Lindkvista “Pusti pravog da uđe”, koji je uvršten među najbolja dela horor žanra – javlja PISB. Ovim prevodom “Evro-Đunit” se uspešno uključio u akciju srpskih izdavača da u čast Švedske, počasnog gosta ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga, objavi što više naslova švedskih autora, ali i pokazao da prati globalni trend “otkrivanja” skandinavske literature, koja osvaja i najizbirljivija tržišta knjige.

“Pusti pravog da uđe” je debitantski roman koji je odmah po objavljivanju 2004. godine, postao bestseler u Švedskoj, preveden je na više svetskih jezika, a po njemu je snimljen i istoimeni film.

“U zastrašujućoj i neobičnoj priči autor vešto kombinuje elemente trilera, ljubavnog romana i horora, koji je u isto vreme poslužio kao pravi model za socio-psihološko-filozofska razmatranja i oštru kritiku društva na početku osamdesetih godina XX veka”, kazala je urednica u redakciji “Evro Đuntija” Svetlana Kurčubić – Ružić.

Radnja romana se odvija zime 1981. godine u Blekebergu, predgrađu Stokholma, u kojem uglavnom živi radnička klasa. Tu se razvija prijateljstvo između Oskara i nekoliko vekova stare devojčice-vampirice Eli, u koju se dečak zaljubljuje.

Paralelno teče priča o ljudima sa društvene margine i otkriva istina o ozbiljinim problemima savremenog društva.

Autor se bavi mračnom stranom čovečanstva, aktuelnim temama kao što su zlostavljanje, sociopatija, droga, maloletni kriminal, pedofilija, prostitucija i ubistva, koja se prepliću.

Kako Kurčubić – Ružić kaže, “istovremeno, roman je priča o usamljenosti i strahu, o odrastanju na ulici, o razorenoj porodici, o nemoći i neizvesnosti, o čežnji za nečim stabilnim što ne mora biti sa ovoga sveta…”.

Ona je roman uporedila sa delima živog klasika ovog žanra, američkog pisca Stivena Kinga, i smatra da “zapravo predstavlja neku vrstu nastavka Kingovog romana ‘Salemske noći’ iz 1977. godine, u kojem se, na sličan način, koristi horor priča kao podloga za preispitivanje negativnih i uznemirujućih strana savremenog društva”.

Lindkvist (42) je pisac romana i kratkih priča, a posle prvenca koji je označen kao “romantični socrealistički horor”, obajvio je još jedan roman o pojavi zombija i zbirku horor priča. Autor je i scenarija po romanu “Pusti pravog da uđe” i jedne TV serije.