Tribina: ”Savremena feministička fantastika”

Datum i vreme: Subota, 01. jun 2019, 17.30h
Mesto: Klub galerija Polet (Cetinjska 15, Beograd)
Učestvuju: Maja Abadžija, Nađa Bobičić, Aleksandra Mališić

Ima li Maragaret Atvud svoje naslednice među mlađom generacijom književnica? Na tribini se bavimo savremenim tokovima u fantastici koju pišu feministkinje sa fokusom na temama uključivanja različitih identiteta, premrežavanja klasnih i rodnih pitanja, redefinisanja koncepta roda u književnom tekstu i sl.

Neke od knjiga koje ćemo analizirati su Snaga Naomi Alderman (IP Booka) i Her Body and Other Parties autorke Carmen Maria Machado, čije se objavljivanje očekuje uskoro i na našem jeziku.

O UČESNICAMA

Maja Abadžija
Maja Abadžija

Maja Abadžija je diplomirala na Odsjeku za slavistiku i Odsjeku za književnosti naroda BiH i bosanskog / hrvatskog / srpskog jezika Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Piše književnu i filmsku kritiku i esejistiku, a objavljivala je u časopisima i publikacijama, Alternativna književna tumačenja – AKT, Školegijum, Književnost susreta, Bookstan, Pravo Ljudski Film Festival. Članica je redakcije časopisa i urednica časopisa Riječ i smisao. Trenutno zaposlena kao novinarka Oslobođenja.

Aleksandra Mališić
Aleksandra Mališić

Aleksandra Mališić je socijalistička feministkinja. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, a književnom kritikom se bavi u okviru grupe Pobunjene čitateljke.

Nađa Bobičić
Nađa Bobičić

Nađa Bobičić je osnovne i master studije završila na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Potom je završila master studije kulture i roda na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na kome trenutno radi doktorsku disertaciju. Od 2012. godine redovno objavljuje književnu kritiku na više književnih portala i medija u regiji. U Domu kulture Studentski grad od 2016/17. vodi Radionicu kreativnog čitanja i kritičkog pisanja.