Promocija strip serijala ”Providens” Alana Mura

Datum i vreme: Subota, 01. jun 2019, 19.00h
Mesto: Klub galerija Polet (Cetinjska 15, Beograd)
Učestvuju: Goran Skrobonja, Nikola Dragomirović, Darko Tuševljaković

Volite li Mura? Plaši li vas Lavkraft? Ili možda obrnuto? Jedan od najznačajnijih stripskih autora današnjice dao je svoj doprinos mitu o Ktuluu i time odao počast jednom od najznačajnijih autora književnosti strave. Goran Skrobonja, jedan od najznačajnijih srpskih pisaca strave prevodio je to ostvarenje i rado će podeliti svoje utiske o tome s publikom, a Nikola Dragomirović, jedan od najvećih poznavalaca stripa u nas, rado će mu se pridružiti i ponuditi svoj pogled na Murov/Lavkraftov zastrašujući i zastrašujuće primamljivi univerzum.

O UČESNICIMA

Goran Skrobonja
Goran Skrobonja

Goran Skrobonja (Beograd, 1962), pisac fantastike, strip scenarista, prevodilac, urednik i izdavač. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Objavio romane Nakot (1993), Čovek koji je ubio Teslu (2010) i Sva Teslina deca (2014), kao i zbirke Od šapata do vriska (1996), Šilom u čelo (2000), Tihi gradovi (2007) i Poklade (2014). Autor je Bleferskog vodiča kroz horor (1995) i koautor grafičkog romana Točak (La Rue, 2000, nagrada BEDECOUVERT). Priredio je više antologija horor i SF pripovetke. Preveo je veliki broj knjiga među kojima i značajan deo opusa Dena Simonsa, Stivena Kinga, Ijana Mekdonalda

Nikola Dragomirović
Nikola Dragomirović

Nikola Dragomirović (Beograd, 1977), arheolog, strip kritičar i novinar iz Beograda. Višegodišnji saradnik nedeljnika Vreme, Politikinog Zabavnika i portala HellyCherry. Redovno piše o stripu za časopis Elementi Centra za promociju nauke i hrvatski Kvadrat iz Bizovca. Autor je više pogovora i stručnih tekstova u izdanjima domaćih strip-izdavača.

Darko Tuševljaković
Darko Tuševljaković

Darko Tuševljaković rođen je u Zenici 1978. godine. Od 2002. objavljuje kraću i dužu prozu u raznim domaćim i regionalnim časopisima i antologijama. Godine 2004. dobija nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju novelu. Objavio je romane Senka naše želje (2010) i Jaz (2016, uži izbor za Ninovu nagradu), kao i knjige priča Ljudske vibracije (2013, najuži izbor za književnu nagradu „Zlatni suncokret“) i Naknadne istine (2017, najuži izbor za Andrićevu nagradu). Godine 2017. dobio je Evropsku nagradu za književnost za roman Jaz. Živi u Beogradu.