Žil Vern

Tribina posvećena Žilu Vernu

Žil VernVečerašnja tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, koja se u 19 časova održava u Maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda, biće posvećena jednom od začetnika savremene naučnofantastične književnosti, Žilu Vernu.

Ovog slavnog francuskog romanopisca ne treba posebno predstavljati: poznat je kao rodonačelnik pustolovnog i SF romana (često pomešano u prepoznatljiv amalgam), prepoznatljiv po svojim vizijama tehnologije i nauke u budućnosti. Srpska publika stvaralaštvo Žila Verna prati uredno od kraja devetnaestog veka pa do danas, a romani “Petnaestogodišnji kapetan”, “Dvadeset hiljada milja pod morem”, “Tajanstveno ostrvo”, “Put u središte Zemlje”, “Put oko sveta za osamdeset dana”, “Put na Mesec” itd, nezaobilazni su u brojnim edicijama knjiga za mlade.

U njegovim avanturističkim romanima, često su do detalja opisivane, za to vreme, futurističke mašine bazirane na naučnim saznanjima. Njegov doprinos žanru fantastike i uopšte svetskoj književnosti je nemerljiv, a danas smo svedoci svojevrsnog vraćanja njegovim vizijama u fantastici i procvatu podžanrova retro-futurizma i stimpanka.

O ovim temama i mnogim drugim biće reči na večerašnjoj tribini koju vodi Miloš Petrik. Ulaz na tribinu je slobodan.