Objavljen SF roman “Tekija” Ijana Mekdonalda

Ijan Mekdonald - TekijaDugo najavljivani naučnofantastični roman “Tekija” britanskog pisca Ijana Mekdonalda upravo je objavljen u izdanju beogradske izdavačke kuće “Paladin“.

Ovaj roman se oslanja na složeni, višeslojni narativ kakav je Mekdonald uspešno koristio u svojim najpoznatijim delima “Reka bogova” i “Brazil”. Kao i u ovim romanima, i u “Tekiji” Mekdonald prikazuje egzotiku predela i društava prema kojima zapadna civilizacija još uvek gaji određene predrasude. Radnja “Tekije” smeštena je u Tursku 2027. godine, na petu godišnjicu od pristupanja ove zemlje Evropskoj Uniji. Iako je okvirna priča bazirana na futurizmu i nanotehnologiji, ona govori o ekonomiji, delovanju tržišta, ekonomskom uticaju i novoj ulozi Turske u Evropskoj zajednici.

U centru zbivanja je šestoro ljudi koji žive i rade u jednoj od najstarijih istanbulskih zgrada. Penzionisani profesor, devetogodišnji dečak sa srčanim tegobama, trgovac gasom, diler antikvitetima, marktinški stručnjak i problematični mladić naći će se na životnoj prekretnici nakon što terorista samoubica izvrši bombaški napad na jedan lokalni voz. Kroz doživljaje glavnih protagonista, autor istražuje dugu istoriju Istanbula, ali projektuje i jednu budućnost koju karakterišu brzi napredak nanotehnologije, uvek prisutna pretnja od verski inspirisanog terorizma i kompleksnost finansijskog sektora.

Ijan Mekdonald je ovim romanom osvojio ugledne književe nagrade “Britanskog društva za naučnu fantastiku” i “Džon V. Kembel”, a takođe se našao i u najužem izboru za prestižne nagrade “Hugo” i “Artur Č. Klark”.

Prevod romana na srpski jezik uradio je Goran Skrobonja. Knjiga sadrži 440 strana, a cena u knjižarama iznosi 990 dinara. Za narudžbine direktno od izdavača cena je 770, a na Beogradskom sajmu knjiga, ovo delo će biti prodavano po ceni od 700 dinara.