Orson Skot Kard - Enderova igra

Tribina posvećena romanu “Enderova igra”

Orson Skot Kard - Enderova igraVečerašnja tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” biće posvećena kultnom naučno-fantastičnom romanu “Enderova igra” Orsona Skota Karda. Tribina se održava u Maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda u 19 časova, a o romanu će govoriti Žarko Milićević i Miloš Cvetković.

Orson Skot Kard (1951–) spada među uvažene ali i kontroverzne savremene pisce naučne fantastike; pored naučne on piše i epsku fantastiku i, za razliku od većine kolega koji ne mrdaju iz žanrovskog zabrana, stvara i prozna i pozorišna dela sa istorijskom tematikom, poeziju i scenarije za kompjuterske igre… U isto vreme svojim tvrdim političkim stavovima izaziva burne reakcije javnosti, do te mere da ga u poslednje vreme prate protesti i bojkoti.

Kardov najpoznatiji ciklus romana je o Enderu Viginu; priča počinje “Enderovom igrom” (1985) u kojoj dečak Ender vodi vojsku u naizgled dečijim ratnim igrama–simulacijama, a zapravo on upravlja vojnim jedinicama u pravom svemirskom ratu ljudi i vanzemaljaca. Zemlja, zahvaljujući dečakovoj genijalnosti, pobeđuje ali Enderova savest ne prihvata ulogu nesvesnog ubice i on pokušava da okaje svoje grehe. Serijal se nastavlja romanima “Govornik za mrtve”, “Ksenocid”, i mnoštvom drugih naslova.

Povest o Enderu izrasta u epopeju koja se bavi krucijalnim pitanjima susreta sa vanzemaljskom inteligencijom, borbom, bahatošću pobednika i neminovnošću izmirenja, pitanjima moći, istrebljenja i savesti, prepoznavanja i poštovanja života, te ne čudi da je adaptirana u strip, a nedavno i u holivudski film koji ste mogli pogledati i u domaćim bioskopima.

Novo izdanje romana na srpskom jeziku objavila je izdavačka kuća “Čarobna knjiga“.