Tribina LK: “Manufaktura G”

Adrijan SarajlijaPredstavnike Tardisa ćemo često viđati u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” pošto će nam narednih meseci podariti pregršt novih dela domaćih autora – objavljeno je na sajtu PISB. Sinoć je to bila prva zbirka priča “Manufaktura G” Adrijana Sarajlije.

“Ja sam čovek iznutra jer, kada smo se upoznali, Adrijan je skupljao priče za zbirku. Smatrao sam da početničke radove ne treba da stavlja u nju, i, ne računajući tri priče objavljene u antologijama, sve ostalo je nastalo u poslednjih par godina. U svojim delima on ima i SF-a, elemente horora, tako da od njega ne treba očekivati da će se svrstati u neki određeni žanr. Ja bih ovo svrstao u spekulativnu fikciju”, rekao je Slobodan Škerović, koji je potom predstavio priče Sarajlije, okupljene u zbirci.

“Ove priče su nastajale tokom dve godine. Prvih dvadeset priča, koje sam napisao, nisu u zbirci. Nešto što je počelo kao zabava dobilo je sasvim drugačije okvire. Mene je, pri pisanju, vodila želja za eksperimentom, da se oprobam u različitim pravcima – od alternativnih istorija, preko horora (uglavnom u ranijim radovima) do magijskog realizma”, kaže Sarajlija. On je, prilikom rada na njima, izuzetno studiozno pristupio stvaralačkom procesu tako da je sprovodio istraživanja za sve svoje priče.

Za svoje priče sa kojima se publika već upoznala, i imala pozitivan odziv, autor smatra da zasluga pripada tome što se one obraćaju stvarnosti, a za buduće čitaoce “Manufakture G” naglašava: “Postoji niz elemenata koje povezuju priče, ali bih to ostavio čitaocima da otkrivaju. Najviše energije sam posvetio karakterizaciji likova, tako da je to jedna od zajedničkih stvari, kao i elementi fantastike”.

Mladi pisac, koji još ne zna da li će sledeć pisati roman ili zbirku pesama, kaže da je ključan kontinuitet u radu da bi se bio bolji. Dakle, pisanje. Ne nužno čitanje drugih jer “intenzivno čitanje drugih autora može da deluje inhibitorski na pisca”.

TARDIS – KUĆA PISACA FANTASTIKE

“Tardis je pre tri godine započet nakon razmatranja stanja u domaćoj fantastici i odlučeno je da se pokrene mesto koje će pružiti šansu piscima. Zainteresovani smo pre svega za domaću fantastiku, a, na žalost, srpska fantastika ima generaciju pisaca koji stvaraju decenijama a nemaju objavljenu knjigu, ili imaju eventualno jednu ili dve. Glavni tok je bio nezainteresovan za njih, a Tardis je u ove tri godine objavio dvadesetak dela. Prošle godine u “Novim horizontima” predstavljene su dve prve knjige naših spisateljica, a “Manufaktura G” je treća. Pisci fantastike su dobili svoju kuću”, rekao je Ilija Bakić, poznati pisac koji je bio predstavnik Tardisa.