Tribina LK posvećena literarnom konkursu

Društvo ljubitelja fantastike Lazar KomarčićU ponedeljak 04. oktobra u Domu omladine Beograda održana je tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” na kojoj je tema bila nedavno održani konkurs za kratku priču iz domena fantastike. Opsežan izveštaj sa tribine objavljen je na sajtu Pogled iz svemirskog broda, a mi ga u celosti prenosimo na ovom mestu:

Posle višegodišnje pauze Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” je imalo svoj konkurs za SF priče, tako da je najnovija tribina upravo dala mogućnost žiriju da javno iznese svoje mišljenje o pristiglim radovima.

Miloš Cvetković, urednik Emitora, je naglasio da je na konkurs stiglo 90 priča potpisanih od strane 66 autora. Uglavnom je reč o novim imenima, i mada se očekivalo više “poznatih lica”, bilo je dovoljno kvalitetnih radova koji će biti objavljeni u zbirci – 20 priča.

Bojan Butković je istakao da ovaj konkurs treba da preraste u nešto što bi se tradicionalno održavalo svake godine, kao i da najbolja dela budu predstavljena u zbirci. No, videće se da li će to biti i ostvarivo.

Što se tiče opštih utisaka žirija sa konkursa, on bi se mogao svesti na jednu reč – “dobro”! Ima puno priča koje su objavljive, ali se piscima skreće pažnja da imaju dosta zanatskih problema. Uglavnom je to problem kod većine koja nije “ispisana”, tačnije – nemaju dovoljno objavljenih radova. Ono što je bitno je i postojanje velike žanrovske raznolikosti (po trećina priča se može svrstati u SF, trećina u horor i ostalo u fentezi), ali i bogatstvo ideja. Trenutno nema ničega na našoj žanrovskoj sceni što bi pisce usmeravalo u nekom određenom pravcu, tako da oni koriste tu slobodu.

Naravno, velika većina priča je utemeljena u domaćem okruženju, ali to je nešto i što se očekivalo od scene koja se u tom pravcu razvija poslednjih par decenija.

Žiri je potom pojedinačno iznosio mišljenja od prvoplasirane priče (Biljana Mateljan – Božanski rondo, kurvinska fuga”) pa dalje kroz listu, obraćajući naročito pažnju da dela autora koji su se pojavili. Miloš Cvetković, koji će biti zadužen za zbirku, kontaktiraće autore čije će priće biti objavljene, kako bi se, uz asistenciju žirija, dogovorili da li su potrebne određene ispravke i doterivanja priči.

 

ISTORIJA LK KONKURSA

Miodrag Milovanović je podsetio na istorijat konkursa SF priča u LK. Ovo je, naime, bio 19. konkurs. Prvi je bio predstavljen još u prvom broju fanzina Emitor, kada je lansirana ideja da se svakog meseca održi po jedan konkurs. To baš i nije ispunjeno, ali su u LK narednih godina pisci često “odmeravali snage”, a među uspešnijima – po broj pobeda, bili su Radmilo Anđeković, Boban Knežević i Vera Broz. 18. konkurs je održan 1987. godine, a potom je Boban Knežević počeo sa konkursima Znaka sagite.