Džon Ronald Ruen Tolkin

Tolkin: Podučavanje je iscrpljujuće i deprimirajuće

Dž.R.R. TolkinU nedavno otkrivenom pismu, adresiranom mladoj koleginici, britanski pisac Dž.R.R. Tolkin govori o frustraciji profesorske profesije.

Autor “Hobita” i “Gospodara prstenova”, koji je nekoliko decenija bio predavač na Oksfordskom univerzitetu, navodi u pismu da je “svako podučavanje iscrpljujuće i deprimirajuće”.

Pismo, koje nosi datum 17. januar 1964, odgovor je Ani Mauntfeld, tek postavljenoj profesorki engleskog jezika u Londonu, koja je slavnom piscu prethodno pisala da njeni “inače prilično nestašni đaci” sa najvećom pažnjom slušaju kada im čita avanture Bilba Baginsa.

Ta priča izgleda dobro prolazi kod školske dece, naveo je Tolkin u svojoj poruci mladoj nastavnici, dodajući na kraju, prilično rezignirano, da se retko dešava da “dobijete onu vrstu utehe, koja dolazi od spoznaje da je podučavanje imalo efekta kod nekog od učenika”.

Mauntfildova je rekla da je zaboravila na Tolkinovo pismo sve dok nije naišla na njega u jednom od njegovih romana, samo nekoliko dana nakon što je dobila pismo od bivšeg učenika koji je želeo da joj se tim putem zahvali na uticaj koji je imala na njega.

– Volim da pomislim kako je ova koincidencija delo Gandalfove magije. Tolkin je zaista bio u pravu kada je rekao da predavači retko nalaze utehu u svom radu, ali je lepo da se, posle 50 godina od tada, to ipak dogodi – kazala je Mauntfildova, prenosi londonski “Gardian”.

Tolkinovo pismo biće stavljeno na aukciju 18. juna u Londonu, a očekuje se da dostigne cenu od 2.000 funti.

 

(izvor: Tanjug/Blic)