The Skin Trade

Martin tuži producente zbog prava za THE SKIN TRADE

Džordž R.R. Martin, proslavljeni pisac epske fantastike i serijala „Pesma leda i vatre“ po kome je snimljena TV serija Igra prestola, podneo je tužbu protiv producenata zbog narušenih filmskih prava za njegovu horor novelu o vukodlacima The Skin Trade.

Prema podnetoj tužbi, prava na ekranizaciju novele 2009. godine su prodata producentskoj kući Mike The Pike Productions, koja je imala obavezu da u roku od pet godina započne snimanje filma. Ta kompanija je 2014. godine prava prenela na kompaniju Blackstone Manor LLC, čime je rok za početak snimanja produžen za još pet godina.

Prošle godine je započeto snimanje, ali Dž.R.R. Martin smatra da Blackstone zapravo ne radi na filmu, već da simulirajući snimanje, sa na brzinu okupljenom ekipom, pokušava da zadrži prava.

Advokatica Tereza Hagins smatra da je slučaj jako zanimljiv, jer će pisac morati da dokaže da su producenti inscenirali početak snimanja. Tuženi, sa druge strane, tvrde da je projekat započet na vreme i prete piscu kontratužbom.

Novela The Skin Trade prvobitno je objavljena 1988. godine u antologiji horor priča Night Visions 5 u kojoj su se, pored tog Martinovog ostvarenja, našle još po tri priče Stivena Kinga i Dena Simonsa.

Radnja novele prati privatnu detektivku koja će istražujući seriju brutalnih ubistava u jednom malom gradu, doći u priliku da mnogo toga nauči o vukodlacima i drugim demonima.

Priča je 1988. godine nagrađena Svetskom nagradom za fantastiku (World Fantasy Award).

Na srpskom jeziku objavljena je u Monolitu 7 (1993) pod naslovom Trgovina kožom, dok je 2003. godine u okviru zbirke Martinovih priča Pesme snova: Retrospektiva (III tom) objavljena pod nazivom Razmena kože.

The Skin Trade - G.R.R. Martin
The Skin Trade – Dž.R.R. Martin