Tajna zajednica - Filip Pulman

TAJNA ZAJEDNICA – novi roman Filipa Pulmana

Roman Tajna zajednica, drugi deo planirane trilogije „Knjiga Praha“ Filipa Pulmana, objavljen je na srpskom jeziku, godinu dana nakon premijernog izdanja na engleskom.

Ovim serijalom Pulman se ponovo vraća slavnom troknjižju „Njegova mračna tkanja“ proširujući priču o junakinji Lajri Belakvi i bacajući više svetla na misterioznu supstancu zvanu Prašina.

Novi serijal baziran je na filozofskim pitanjima da li smo materija, ili duh i materija, i šta je svest ako nema duha? Uz mešavinu avanture, mita i religije, obogaćen inteligentnim dodatkom kvantne fizike, serijal „Knjiga Praha“ donosi mračniju priču u odnosu na izvornu trilogiju, a Pulman otkriva da bi alternativni naziv tog serijala mogao biti „Njegova mračnija tkanja“.

Radnja romana Tajna zajednica odvija se dvadeset godina nakon događaja opisanih u Divljoj lepotici. Prvi tom „Knjige praha“ je prikazao kako je beba Lajra Belakva krenula na putovanje koje će joj promeniti život.

Pre gotovo deset godina čitaoci su ostavili Lajru i ljubav njenog mladog života, Vila Parija, na klupi u oksfordskoj botaničkoj bašti na kraju trilogije „Njegova mračna tkanja“. Sada, u Tajnoj zajednici, srećemo Lajru Srebroustu. I ona više nije dete.

Zapečaćeni su prozori između brojnih svetova i davno su se završile velike pustolovine rane mladosti Lajre Srebrouste – ili je makar ona tako mislila. Lajra je sada dvadesetogodišnja studentkinja Koledža Svete Sofije i spletke se ponovo kovitlaju oko nje. Njen daimon Pantalaimon video je svirepo ubistvo, a žrtva mu je na samrti poverila tajne kojima odjekuje prošlost.

Što se Lajra više primiče tim tajnama, istina joj sve više izmiče. Preispituje čak i događaje iz sopstvene prošlosti kada sazna za ulogu Malkoma Polsteda u njenom dolasku na koledž Džordan.

Lajra i Malkom će se uputiti daleko van uskih granica Oksforda, širom Evrope i Sredozemlja, tragajući za gradom opsednutim daimonima i pustinjom za koju se priča da sadrži istinu o Prahu. Opasnosti na koje nailaze uzdrmaće sve što su mislili da znaju o svetu i o samima sebi.

Roman je preveo Nenad Dropulić.

Filip Pulman je rođen 1946. u Norviču. Po završenom koledžu, neko vreme je radio kao nastavnik i predavač na Vestminster koledžu, da bi se posle dvanaest godina potpuno predao pisanju. Sada važi za jednog od najcenjenijih dečjih pisaca. Bio je kandidovan za gotovo sve najvažnije nagrade za dečju književnost, a osvojio je nagradu „Smartis“ (Zlatno priznanje za uzrast od 9 do 11 godina), kao i prestižnu Karnegijevu medalju za roman Severna svetlost. On je prvi dečji pisac koji je osvojio Vitbredovu nagradu, i to za roman Ćilibarski durbin.

TAJNA ZAJEDDNICA - Filip Pulman
TAJNA ZAJEDNICA – Filip Pulman