Svetska premijera digitalizovane verzije ”The Deadly Invention” (1958) Karela Zemana

Nova, digitalna restauracija filma “The Deadly Invention” (Vynález zkázy, Smrtonosni izum, 1958), čuvenog češkog režisera i scenariste Karela Zemana, biće premijerno prikazana danas, istovremeno u tri zemlje sveta.

Digitalizovana verzija ovog filmskog remek-dela inspirisanog ostvarenjima Žila Verna (prvenstveno romanom “Pozdrav zastavi” iz 1897. godine), biće premijerno prikazana u 20 časova po srednjeevropskom vremenu publici u njujorškom Muzeju pokretnih slika (SAD), na Filmskom festivalu u Karlovim Varima (Češka) i u Nacionalnom muzeju filma u Torinu (Italija).

Zemanov film je poznat po jedinstvenom vizuelnom identitetu kojim je uspešno rekreiran stil viktorijanskih gravira zastupljenih u prvim izdanjima Vernovih knjiga. Kombinujući živu glumu i raznovrsne forme animacije, ovo delo je svojevremeno predstavljalo vizuelni i stilski vrhunac filmske umetnosti.

U romanu “Pozdrav zastavi” iz 1896. godine, Žil Vern je vizionarski pisao o opasnostima koje svetu prete od super-oružja, pedeset godina pre nego što je atomska bomba postala stvarnost. Roman govori o Tomasu Rohu, pronalazaču izuzetno razornog eksploziva, koji pada u ruke moćnog, zloglasnog pirata raspoloženog da zavlada celim svetom.

Film “The Deadly Invention” je 1961. godine doživeo distribuciju u Sjedinjenim Državama, a naredne je nominovan za “Hugo” nagradu u kategoriji za najbolju dramatizaciju.

Karel Zeman - "Smrtonosni izum" (1958)
Karel Zeman – “Smrtonosni izum” (1958)

smrtonosni-izum-2

smrtonosni-izum-3

smrtonosni-izum-4