Dragutin J. Ilić - Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata

Predavanje: ”Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata”

Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ organizuje veče posvećeno prilično nepoznatom periodu srpske naučne fantastike, onom do početka Drugog svetskog rata.

Predavanje će biti održano u Klubu Doma omladine u ponedeljak 17. septembra s početkom u 19 časova, a o ovoj zanimljivoj temi govoriće jedan od najistaknutijih hroničara srpske fantastike, Miodrag Milovanović.

U najavi događaja navodi se sledeće: Kada se (danas) upustite u izučavanje istorije srpske naučne fantastike lako se sazna za Jednu ugašenu zvezdu (1902) Lazara Komarčića i Posle milijon godina (1889) Dragutina J. Ilića kao prva samostalna dela naučne fantastike u srpskoj književnosti. I onda se desi Majski prevrat, pa rat, pa Veliki rat, pa Drugi, pa se promeni paradigma društva, pa sletimo na Mesec i već smo u poznatijim i žanrovski definisanim vodama Kosmoplova, Sirijusa, Kentaura… Ali ostade nam više decenija u kojima je Srbija pratila i čitala ne samo Verna, Velsa, Meri Šeli, Orvela, Zamjatina već i ruski i američki palp, što u časopisima što u stripu, gledala „Put na mesec“, „Metropolis“… Kakvi su odjeci toga u domaćoj književnosti? Da li, i kakvu, fantastiku pišu naši pisci u tom periodu?

Miodrag Milovanović, autor knjige Srpska naučna fantastika, pokušaće da nam rasvetli ovu epohu iz ugla naučne fantastike, ukaže na probleme sa kojima se susretao izučavajući je, kao i neka ključna dela iz tog perioda.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Miodrag Milovanović - Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata
Miodrag Milovanović – Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata