Dragutin J. Ilić - Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata

Predavanje: ”Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata”

Podelite sadržaj:

Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ organizuje veče posvećeno prilično nepoznatom periodu srpske naučne fantastike, onom do početka Drugog svetskog rata.

Predavanje će biti održano u Klubu Doma omladine u ponedeljak 17. septembra s početkom u 19 časova, a o ovoj zanimljivoj temi govoriće jedan od najistaknutijih hroničara srpske fantastike, Miodrag Milovanović.

U najavi događaja navodi se sledeće: Kada se (danas) upustite u izučavanje istorije srpske naučne fantastike lako se sazna za Jednu ugašenu zvezdu (1902) Lazara Komarčića i Posle milijon godina (1889) Dragutina J. Ilića kao prva samostalna dela naučne fantastike u srpskoj književnosti. I onda se desi Majski prevrat, pa rat, pa Veliki rat, pa Drugi, pa se promeni paradigma društva, pa sletimo na Mesec i već smo u poznatijim i žanrovski definisanim vodama Kosmoplova, Sirijusa, Kentaura… Ali ostade nam više decenija u kojima je Srbija pratila i čitala ne samo Verna, Velsa, Meri Šeli, Orvela, Zamjatina već i ruski i američki palp, što u časopisima što u stripu, gledala „Put na mesec“, „Metropolis“… Kakvi su odjeci toga u domaćoj književnosti? Da li, i kakvu, fantastiku pišu naši pisci u tom periodu?

Miodrag Milovanović, autor knjige Srpska naučna fantastika, pokušaće da nam rasvetli ovu epohu iz ugla naučne fantastike, ukaže na probleme sa kojima se susretao izučavajući je, kao i neka ključna dela iz tog perioda.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Miodrag Milovanović - Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata
Miodrag Milovanović – Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata