Skandar i krađa jednoroga - Anabel F. Stedman

SKANDAR I KRAĐA JEDNOROGA Anabel F. Stedman

U izdanju Mladinske knjige objavljen je roman Skandar i krađa jednoroga Anabel F. Stedman. Rukopis ove knjige je napravio veliku buru u svetu izdavaštva kada je Sony Pictures, još pre njegovog objavljivanja, otkupio prava na ekranizaciju, verujući da je dostojan naslednik knjiga o Hariju Poteru.

Radnja romana smeštena je u nešto drugačijoj modernoj Engleskoj, u kojoj dečaci i devojčice sanjaju da steknu privilegiju da jašu jednoroge i takmiče se u prestižnom Kupu Haosa.

Jednorozi su u ovoj knjizi predstavljeni kao nepredvidiva i krvoločna bića. Pitomije i zauzdanije primerke jašu ljudi, ali tu su i divlji, smrtonosni, crvenooki jednorozi, čiju opasnu i čudovišnu pojavu upotpunjuju „užegli dah, trulo meso i smrad besmrtne smrti“.

Trinaestogodišnji Skandar Smit je oduvek želeo samo jedno – da bude jahač jednoroga. Da bude među retkim izabranicima koji će izleći jednoroga (jer jednorozi se izležu iz jajeta) i povezati se s njim za celi život. Sa kojim će zajedno uvežbavati sve što trkači treba da znaju i onda se nadmetati sa drugima za slavu. Da bude junak.

I baš kad je Skandarov san počeo da se ostvaruje, sve kreće nizbrdo, u smeru opasnijem nego što je Skandar mogao i da nasluti. Mračan, izopačen neprijatelj krade najmoćnijeg ostrvskog jednoroga i kako pretnja raste, Skandar razotkriva tajne koje iz temelja menjaju sve što je ikada znao o svetu koji ga okružuje, ali i o sebi samom.

Kako izdavač najavljuje, u ovoj epskoj avanturi čitaoce očekuju neverovatni junaci, divlja magija, vazdušne bitke, drevne tajne, napete trke i neobuzdani jednorozi. Autorka serijala ne krije da su na njeno delo uticali proslavljeni serijali fantastike Igre gladi, Zemljomorje, Njegova mračna tkanja, Hari Poter.

Roman Skandar i krađa jednoroga uvodna je knjiga planiranog petodelnog serijala. Prevod na srpski jezik uradile su Bojana Dodić i Olivera Nićiforović Babac, a kuriozitet predstavlja činjenica da je knjiga na srpskom jeziku objavljena neposredno po objavljivanju na engleskom.

Anabel F. Stedman je odrastala u seoskim predelima Kenta, lutajući izmaštanim svetovima i puneći beležnice svojim pričama. Pre nego što se potpuno posvetila pisanju, radila je kao pravnik, sve dok nije shvatila da u tom svetu nema ni izbliza dovoljno magije. Skandar i krađa jednoroga njen je prvi roman.