Ijan Mekdonald - Srca, ruke i glasovi

SF roman ”Srca, ruke i glasovi” Ijana Mekdonalda

Ijan Mekdonald - Srca, ruke i glasoviČetvrti roman izuzetnog stiliste Ijana Mekdonalda “Srca, ruke i glasovi” (1993), nedavno je objavljen u izdanju beogradskog “Paladina“.

Radnja romana smeštena je u daleku budućnost Zemlje, u Čepsenitu, mirnoj i samodovoljnoj enklavi čiji se stanovnici oslanjaju na svoje sposobnosti genetičkog inženjeringa kako bi živeli u skladu s prirodom. Enklavu u miru naseljavaju pripadnici dve religije – Ispovednici i Proklamatori. Oni žive u harmoniji jedni sa drugima sve do dana kada će Carevi vojnici ustanoviti da je tamo jedan od jataka sakrio dva pobunjenika. Sada ulicama Čepsenita teku potoci krvi, i on postaje deo strašnog sukoba koji će pocepati zemlju.

Usred borbi, mlada Matembe Fileli, razdvojena od roditelja i brata, primorana je da krene na epsko putovanje po toj tragičnoj, prelepoj zemlji. U dugim danima očajničke borbe za opstanak, ona misli samo na jedno: da u podeljenoj zemlji njena porodica ponovo mora biti na okupu.

Ijan Mekdonald (1960) britanski je pisac koji živi u Belfastu. Pisanjem se profesionalno bavi od 1987. godine. Radio je kao TV konsultant u Severnoj Irskoj i pisao scenarije. Najčešće se bavi temom nanotehnologije u kiberpank okruženju, kao i uticajem brzih društvenih i tehnoloških promena u zemljama Trećeg sveta. Dobitnik je prestižnih nagrada “Hugo”, “Filip K. Dik”, “Lokus”, “Džon Kembel” i nagrade Britanskog društva za naučnu fantastiku.

 

Ijan Mekdonald - Srca, ruke i glasovi