Endi Vir - Marsovac

SF roman ”Marsovac” Endija Vira preveden na srpski

Endi Vir - MarsovacSvega nekoliko meseci po objavljivanju na engleskom jeziku, naučnofantastični roman “Marsovac” Endija Vira preveden je i objavljen za srpsko tržište zahvaljujući izdavačkoj kući “Evro-Đunti“.

Vir, inače, softverski inženjer i ljubitelj putovanja u kosmos, napisao je svoj roman po uzoru na kultno delo engleske književnosti “Doživljaji Robinzona Krusoa”, ali je radnja romana smeštena na Mars.

Glavni junak, Mark Vitni, usled jedne nezgode ostaje sam na Marsu i da bi uspeo da preživi do dolaska sledeće grupe istraživača kreće u surovu borbu sa negostoljubivom planetom, tokom koje su sve njegove veštine stavljene na test.

Roman je dugo čekao na objavljivanje u štampanom obliku, jer su Virovo delo listom odbili brojni izdavači. Međutim, roman doživljava uspeh kada ga autor preko “Amazona” objavljuje u elektronskoj formi. Posle 35.000 preuzimanja, roman biva objavljen i u audio formi, i tek tada uspeva da zainteresuje izdavače štampanih knjiga.

Od tada, “Marsovac” doživljava izuzetnu popularnost među ljubiteljima SF žanra, na šta ni holivudski filmski studiji nisu ostali imuni.

Premijera filma “Marsovac” u režiji Ridlija Skota, sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi, zakazana je za novembar 2015. godine.