Slepilo - Žoze Saramago

Saramagovo SLEPILO od danas u knjižarama

Izdavačka kuća Laguna objavila je jedno od najpoznatijih dela Žozea Saramaga Slepilo.

Reč je o antiutopijskom romanu u kome autor istražuje prave dimenzije humanosti sveta u kome živimo, suočavajući ga sa iznenadnom epidemijom slepila. Kako se talas slepila neobjašnjivo širi, društvo se raspada, a pojedinci, u borbi za opstanak, otvoreno ispoljavaju “animalne” crte svog karaktera.

Iza ove prilično mračne slike ljudske prirode skriva se i Saramagova groteskna karikatura diktatorskih režima, kakav je sredinom prošlog veka zahvatio Portugaliju, i kakav se povremeno uspostavlja u zemljama širom sveta. Kamijeva Kuga, Velsova novela Zemlja slepih, Kafkin Proces ili Goldingov Gospodar muva, Domanovićev Vođa ili Pekićevo Besnilo – samo su neke od znamenitih umetnički uspelih alegorija kojima se na izuzetan način pridružuje i ovaj Saramagov roman, njegovo najčitanije delo, secirajući psihologiju mase i fenomen vođe na primerima epidemija, ideologija i zaslepljenosti svake vrste.

Žoze Saramago (1922– 2010), portugalski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1988. godine. Smatra se jednim od najuticajnijih evropskih pisaca današnjice. Njegova dela prevedena su na više od 30 jezika.