Džordž Orvel

Rodna kuća Džordža Orvela u Indiji postaje muzej

Džordž OrvelIndijske vlasti započele su radove na rekonstrukciji kuće u Motihariju, na istoku zemlje, u kojoj je rođen Džordž Orvel, autor čuvenih romana “Životinjska farma” i “1984” – javlja Tanjug.

Kuća, koja je zapuštena i u veoma lošem stanju, biće obnovljena i pretvorena u muzej posvećen slavnom britanskom piscu.

Orvel, čije je pravo ime Erik Artur Bler, rođen je 25. juna 1903. u Motihariju, u indijskoj pokrajini Bihar, mestu nedaleko od granice s Nepalom gde je njegov otac Ričard Bler bio službenik britanske kolonijalne uprave, zadužen da nadzire trgovinu opijumom.

Porodična kuća, jednostavna bela kolonijalna jednospratnica, bila je prepuštena propadanju sve dok zvaničnici Bihara nisu odlučili da u njeno renoviranje ulože šest miliona rupija (100.000 dolara).

“Konačno, radovi na obnovi Orvelove rodne kuće u Motihariju su počeli”, izjavio je za AFP Vinaj Bihari, ministar kulture u vladi ove indijske države.

“Ona će postati deo naše baštine”, naveo je on i dodao da se nada da će spomen kuća privući brojne turiste.

Vlada Bihara je još 2009. godine najavila obnovu kuće, ali dosad ništa nije učinjeno.

Prošle godine, lokalni zvaničnici izazvali su kontroverzu i ogorčenost među poklonicima Orvelovog dela najavom da će na mestu piščeve kuće biti podignut memorijal Mahatmi Gandi.

Danas je, međutim, saopšteno da će se Gandijev spomen-park nalaziti pored Orvelovog muzeja.

Orvel, koji je u Motihariju proveo samo godinu dana pre nego što se sa porodicom vratio u Englesku, pisao je sa velikim poštovanjem o Gandiju u svom eseju “Razmišljanja o Gandiju”, ali je takođe kritikovao njegov spartanski način života.

“Nema sumnje da su alkohol, duvan i druge slične stvari ono čega svetac mora da se kloni, ali je svetost, takođe, nešto što ljudi treba da izbegavaju”, tvrdio je Orvel.

Rodna kuća Džordža Orvela u Indiji