Renoviran Dikensov muzej u Londonu

Nekadašnji dom pisca Čarlsa Dikensa u Londonu otvoren je za javnost posle osmomesečne restauracije vredne 3,1 milion funti (5 miliona dolara), javlja AP a prenosi Tanjug.

Dikens je živeo u Doti ulici u centralnom Londonu sa svojom porodicom između 1837. i 1839. i tu je napisao “Olivera Tvista” i “Nikolasa Niklbija”.

Četvorospratna kuća od cigle restaurisana je kako bi manje ličila na muzej a više pružala posetiocima atmosferu viktorijanskog Londona, rekao je Rojtersu direktor muzeja Florijan Švicer.

“Želeli smo da od nje ponovo napravimo dom kako bi posetioci imali utisak da dolaze u posetu Čarlsu Dikensu”, rekao je on.

Muzej je otvoren 1925 godine i jedina je preživela kuća u Londonu u kojoj je pisac bio. Kuća je restaurisana povodom 200 godina od Dikensovog rođenja i prvi put posetioci mogu da vide i kuhinju i tavan kuće.

U kući, na zidovima će se videti siluete mladog Dikensa sa dugom kosom i bez brade, potpuno različitog od starijeg Dikensa na koga svi pomisle. Posetioci će moći da vide trpezariju, vinski podrum (Dikens je voleo da popije), spavaću sobu i radnu sobi, kaže Švicer.

U radnoj sobi nalazi se piščev sto gde je i napisao svoja poznata dela. “Ovde je počela njegova karijera i to ovu kuću čini posebnom”, kaže Švicer.

Dikens je u kući živeo sa suprugom Ketrin i najstarije troje od 10 dece, kao i svastikom Meri koja je tu umrla kada je imala 17 godina što je toliko pogodilo Dikensa da nedeljama nije pisao. Meri mu je posluzila i kao inspiracija za mnoge anđeoske likove u kasnijim delima.

U sobi u kojoj je umrla posetioci mogu da vide i retke fotografije železničke nesreće u Kentu 1865. koju je Dikens preživeo sa ljubavnicom Elen Ternan. Osim ovih detalja, muzej će organizovati i radionice, predavanja, izložbe kostima iz Dikensovih filmova.

Do sada Dikensov muzej godišnje je ugošćavao oko 30.000 ljudi a zvaničnici sada očekuju da će 2013. njihov broj porasti na 45.000.