Remzi Kembel i Šeri Teper dobitnici WFA nagrade za životno delo

Prema odluci žirija “Svetske nagrade za fantastiku” (World Fantasy Award), dobitnici ovog priznanja u kategoriji za životno delo, su Remzi Kembel i Šeri S. Teper. Nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos na polju žanrovske književnosti, a među dosadašnjim dobitnicima su velikani poput: Horhea Luisa Borhesa, Roalda Dala, Ursule Legvin, Reja Bredberija, Stivena Kinga, Terija Pračeta, Harlana Elisona, Ričarda Metisona…

Engleski pisac horora Remzi Kembel rođen je u Liverpulu 1946. godine. Tokom gotovo pedesetogodišnje karijere pisca, značajan doprinos dao je još i kao urednik i kritičar. Objavio je 36 romana, dvadesetak zbirki priča, jednu knjigu eseja i uredio četrnaest antologija horor proze. Za svoja dela više puta je dobio “Svetsku nagradu za fantastiku”, “Britansku nagrade za fantastiku” i nagradu “Brem Stoker”. Dva njegova romana (“The Nameless” i “Pact of the Fathers”) doživela su filmske adaptacije, a za svoj ukupni rad na promociji žanrovske književnosti, zavredio je počasnu titulu doživotnog predsednika “Britanskog društva za fantastiku” (British Fantasy Society).

Šeri Stjuart Teper, rođena je 1929. godine u Litltonu u Koloradu. Napisala je oko četrdeset romana iz domena fantastike (često feminističkog usmerenja). Na početku književne karijere, pisala je priče za decu, a 1982. godine objavljuje prvu knjigu za odrasle. Njeno delo “Beauty” 1991. godine osvaja “Lokus” nagradu za najbolje ostvarenje u kategoriji romana. Za istu nagradu je bila nominovana još dvadesetak puta, a njena dela su se više puta nalazila u najužim izborima za prestižne nagrade “Hugo”, “Džon Kembel”, “Artur Č. Klark” i “Džejms Tiptri Junior”.

Uručenje nagrada za životno delo, kao i proglašenje ostalih dobitnika “Svetske nagrade za fantastiku” biće upriličeno tokom “Svetske konvencije fantastike” koja se od 05. do 08. novembra održava u američkom gradu Saratoga Springsu. Ove godine, počasni gosti konvencije biće slavni pisac epske fantastike Stiven Erikson i dobitnica prošlogodišnje nagrade za životno delo Čelzi Kvin Jarbro.

Šeri Teper i Remzi Kembel
Šeri Teper i Remzi Kembel
Svetska nagrada za fantastiku, popularni ''Hauard''
Svetska nagrada za fantastiku, popularni ”Hauard”