Razgovor sa Mekdonaldom u listu Pravda

Intervju Ijana Mekdonalda u listu PRAVDATokom nedavnog gostovanja u Beogradu, britanski pisac Ijan Mekdonald dao je ekskluzivan intervju za Pravdu, koji je objavljen u današnjem izdanju ovih dnevnih novina. Tema prvog dela razgovora, koji je vodio Srećko Milovanović, bile su tri Mekdonaldove do sada objavljene knjige na srpskom jeziku. O najnovijoj, zbirci priča “Knjiga izgubljenih snova”, Mekdonald u intervjuu kaže:

“To je zbirka koju je Goran Skrobonja odabrao i koja, kao takva, ne postoji nigde drugde, dakle radi se o pravoj svetskoj premijeri. Ona popunjava prazninu u mom radu kada je reč o pričama, jer sam poslednju zbirku objavio 2003. godine. U ‘Knjizi izgubljenih snova’ ima različitih priča, tu se može naći naučna fantastika, horor i mistika, a one su ranijih godina objavljivane u specijalizovanim časopisima, tako da je ovo prilika da se pronađu sve na jednom mestu. Na neki način, to je i svojevrstan istorijat mog književnog rada u poslednjih 15 godina i govori o tome kako sam se razvijao kao pisac.“

U ostatku intervjua bilo je reči o tome da li svet sadašnjice može da posluži kao inspiracija za naučnofantastični roman; o kulturi i književnosti u budućnosti; a na pitanje da li danas postoje dostojni naslednici takvih veličina u žanru naučne fantastike kakvi su bili Artur Klark ili Isak Asimov, Ijan odgovara:

“To je interesantno, ali složeno pitanje, posebno u ovom trenutku. Trenutno je epska fantastika na vrhuncu interesovanja pisaca i čitalačke publike, dok je naučna fantastika nekako u zapećku. Ipak, ima novih autora, a da li će se približiti legendama kakvi su Klark i Asimov, ostaje da se vidi. Pomenuo bih italijanskog pisca Paola Baćigalupija, kao i finskog autora Hana Rajaneimija. Sve više ženskih pisaca se okušava u SF žanru, što mene posebno raduje.”

Ostatak intervjua, kao i kratak tekst Mekdonaldovih utisaka o trodnevnom boravku u Beogradu, koji je britanski pisac objavio na svom blogu, možete pronaći na forumu sajta Art-Anima.