Razgovor o vampirima u makedonskom narodnom verovanju

Podelite sadržaj:

U nedelju 19. jula (21h) u kafe baru Vampire u istarskom mestu Kringa, održaće se još jedno okupljanje poštovalaca književne fantastike i priča o vampirima. Ovoga puta gost ciklusa “Vampirske noći u Kringi” biće makedonski pisac i etnolog Ermis Lafazanovski.

Osim što je objavio nekoliko izvrsnih romana, Lafazanovski se kao etnolog u svom profesionalnom radu specijalizovao za sakupljanje i proučavanje usmene književnosti, odnosno, legendi i narodnih predanja, među kojima i onih o vampirima. U razgovoru sa domaćinom književne večeri, Davorom Šišovićem, govoriće o specifičnostima vampira u narodnim verovanjima Makedonaca.

Laku noć, Punpune

Ermis Lafazanovski (1961, Kluž, Rumunija) autor je više knjiga, među kojima i romana “Hrapeško”, koji je 2006. godine nominovan za nagradu “Balkanika”. Zastupljen je u antologijama makedonske kratke priče objavljenim u Srbiji, Francuskoj, Mađarskoj, Sloveniji, SAD-u, Hrvatskoj, Nemačkoj i Rusiji. Bavi se prevođenjem sa rumunskog jezika, a član je Društva pisaca Makedonije, kao i makedonskog PEN centra.

Lafazanovski u Istri boravi kao gost pazinske Kuće za pisce – Hiže od besid, u kojoj će ostati do kraja jula.

Ermis Lafazanovski
Ermis Lafazanovski