Kirka - Madlin Miler

Razgovor o romanu KIRKA u okviru Laguninog književnog kluba

U petak 15. januara na Instagram profilu laguna_knjige od 19 sati, u okviru Laguninog književnog kluba, biće upriličen razgovor sa blogerkom Zoranom Karapandžin (@zozefina_k) o romanu Kirka Madlin Miler. Razgovor će voditi predstavnica za medije izdavačke kuće Laguna, Tanja Vučković.

Najvažniji svetski časopisi i sajtovi proglasili su roman Kirka knjigom godine i nisu štedeli reči hvale, a odmah po objavljivanju dobio je i značajne književne nagrade. Kako tvrdi književni kritičar Vašington posta, „ono najneverovatnije u ovom romanu jeste činjenica da znamo kako će se sve završiti – znamo to već hiljadama godina – a ipak, ova sočna pripovest, koju nam autorka prikazuje u jednom sasvim novom svetlu, napeta je i puna neočekivanih elemenata“.

U domu Helija, boga sunca i najmoćnijeg među titanima, rađa se kći. Ipak, Kirka je neobično dete – niti je, kao otac, moćna, niti je zavodnica poput majke. U potrazi za razumevanjem, ona se okreće svetu smrtnika i otkriva da ipak poseduje moć – veštičje vradžbine, koje mogu suparnike pretvoriti u čudovišta i predstavljati pretnju i samim bogovima.

Pošto se oseti ugroženo, Zevs je progna na pusto ostrvo, gde ona usavršava okultne veštine i kroti divlje zveri. Putevi joj se ukrštaju s mnogim čuvenim mitološkim ličnostima, uključujući Dedala, njegovog zlosrećnog sina Ikara, Minotaura, krvnicu Medeju i naravno prevejanog Odiseja.

Ipak, ženu koja želi da bude nezavisna vrebaju različite opasnosti. I ne znajući, Kirka navlači na sebe gnev i ljudi i bogova, i naposletku se nađe suočena sa možda najstrašnijom, najosvetoljubivijom ličnošću među svim Olimpljanima. Kako bi zaštitila ono što joj je najdraže, Kirka mora da prikupi svu snagu i jednom zauvek odluči da li joj je mesto uz bogove, od kojih je potekla, ili uz smrtnike, koje je zavolela.

Madlin Miler je uspela da od antičkog mita o Kirki stvori priču koja govori o hrabrosti, o ženi koja pokušava da otkrije svoju snagu i ulogu u svetu, i pritom je prilagodila savremenom čitaocu. To su prepoznali producenti čuvene televizijske mreže HBO i najavili mini-seriju po ovoj knjizi.

Izvor: Laguna / Bukmarker

Madlin Miler - KIRKA
Madlin Miler – KIRKA