Teodora Gos - Snow White Learns Witchcraft

”Fantastična čitaonica”: Razgovor o bajkama i pesmama Teodore Gos

Tribinski program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ poslednjeg ponedeljka u februaru donosi novo izdanje „Fantastične čitaonice“ koja će ovoga puta biti posvećena zbirci priča i pesama Snow White Learns Witchcraft nagrađivane autorke Teodore Gos. Razgovor je zakazan za 19 časova i biće emitovan na fejsbuk strani Društva „Lazar Komarčić“. Moderator je Bojan Butković.

U osam kratkih priča i 23 pesme, dobitnica „Svetske nagrade za fantastiku“ (World Fantasy Award), Teodora Gos, ponovo priča i obrađuje bajke braće Grim, Hansa Kristijana Andersena, Šarla Peroa i Oskara Vajlda. Ponekad jeziva, ponekad duhovita, a uvek lirska, dela u ovoj knjizi stavljaju žene u fokus ovih besmrtnih priča.

Teodora Gos rođena je u Mađarskoj. Provela je detinjstvo u raznim evropskim zemljama pre nego što se zajedno sa svojom porodicom preselila u Sjedinjene Države. Doktorirala je englesku književnost. Dobitnica je „Svetske nagrade za fantastiku“, kao i nagrada „Locus“ i „Mythopoeic“.

Autorka je tri zbirke priča i pesama In the Forest of Forgetting (2006), Songs for Ophelia (2014) i Snow White Learns Witchcraft (2019). Napisala je romane The Strange Case of the Alchemist’s Daughter (2017), European Travel for the Monstrous Gentlewoman (2018) i The Sinister Mystery of the Mesmerizing Girl (2019).

Bila je u najužem izboru za nagrade „Nebula“, „Crawford“ i „Shirley Jackson“. Njena dela prevedena su na petnaest jezika. Predaje književnost na Univerzitetu u Bostonu.

Snow White Learns Witchcraft - Teodora Gos
Snow White Learns Witchcraft – Teodora Gos