“Crnjanski” Dejanu Stojiljkoviću

Podelite sadržaj:

Dejan Stojiljković: Piscu Dejanu Stojiljkoviću je uručena nagrada “Miloš Crnjanski”, za roman “Konstantinovo raskršće”, u izdanju Lagune – javlja B92. Stojiljkoviću je nagradu uručio predsednik Zadužbine “Miloš Crnjanski”, prof. dr Milo Lompar, na svečanosti u Kolarčevoj zadužbini.

Obrazloženje odluke da se bijenalna nagrada za najbolje debitantsko delo u jednoj od formi koju je negovao Crnjanski dodeli Stojiljkoviću saopštio je član žirija prof. dr Radivoje Mikić koji je naveo da je “laureat nagrađeni roman oblikovao kao spoj nekoliko podvrsta romana i makar nesvesno ušao u onu grupu srpskih romanopisaca kojoj pripadaju i Crnjanski i Pekić.”

Tu konstataciju je obrazložio njihovom spremnošću da u okviru jedne sasvim specifične vrste romana pokažu svoje književno umeće. Mikić je to prepoznao kod Stojiljkovića kao način da se izbegnu klišei ratne proze, iako je priču smestio u vremenski okvir poslednje godine Drugog svetskog rata.

Osim stvarnosne ravni u romanu je prisutna i ona koja seže ka onome što se naziva “roman tajni”, ili mistifikacija, čiji je cilj da uveri čitaoca da vidljiiv sloj nije i jedini i pomaže razumevanju smisla i sadržaja istorijskih i drugih zbivanja.

Nagradu je Stojiljković prokomentarisao kao “dobar vetar u leđa za dalje putovanje kroz svet literature”. Ona se sastoji se od povelje, bronzane medalje sa likom Crnjanskog i novčanog iznosa u protivvrednosti od 2.000 evra.