O “Zaboravljenoj Gori” u Politici

U dodatku “Umetnost, kultura, nauka” današnjeg izdanja dnevnog lista Politika, u rubrici “Naslov po naslov”, objavljen je prikaz knjige “Zaboravljena Gora – Mitska bića Balkana” Milisava Popovića. Prikaz koji potpisuje M. Đorđević, prenosimo u celosti:  

Zaboravljena Gora – Mitska bića drevnog Balkana

Milisav Popović: Milisav Popović (1978), pisac knjige “Zaboravljena Gora – Mitska bića drevnog Balkana” (“Laguna”), prvi je profiličar na prostoru nekadašnje Srbije i Crne Gore, što znači da je nakon završenih specijalističkih studija za domen “rigidne i primenjene psihologije” postao osposobljen za deskriptivnu i eksplikativnu analizu čovekovog ponašanja.

“Zaboravljena Gora” je knjiga epske fantastike o mitskim bićima sa naših prostora. Knjiga otkriva priču o gilzvitima, patuljcima koji su prema povijanju trave na vetru mogli da procene koja vlat vene, a koja sadrži zdrav sok. “Bjehu to hrabri ratnici, snažni rudari i srčan narod. Zato su ih nazivali Ponosnim“, piše Milisav Popović. Ovaj mladi pripovedač otkriva nam i legendu o Alebima, poludemonima, “sposobnima da pročitaju vede i preokrenu njihovo dejstvo”, ili priču o Garvelju Karpaši ili Šaptaču, demonu “zbog kojeg se momci i djevojke u Crnoj Gori nijesu uz čuvenu objavu uzimali, već su to činili tajno…”

Ova knjiga Milisava Popovića nagrađena je “Orfejevom lirom”, nagradom Evropske akademije za kulturu i književnost, a u aprilu 2009. godine ušla je uži izbor za nagradu “Miroslavljevo jevanđelje”.

M. Đorđević