Predstavljanje knjige ”Proročanstvo Korota” Gorana Skrobonje

Datum i vreme: Četvrtak, 30. maj 2019, 18.15h
Mesto: Klub galerija Polet (Cetinjska 15, Beograd)
Učestvuju: Goran Skrobonja, Dražen Kovačević, Aleksandar Tešić. Moderator: Dragoljub Igrošanac.

Knjigu Proročanstvo Korota čini novela Točak i njen nastavak, kratki roman, Vojnici Korota. Ova dela, nastala krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, čine jednu celinu. Točak je u žižu interesovanja javnosti došao 2000. godine kada je, kao strip koji je, po Skrobonjinom scenariju nacrtao Dražen Kovačević, osvojio prvu nagradu na međunarodnom konkursu raspisanom od poznatog francuskog izdavača Glenat. U periodu od 2002. do 2004. godine na francuskom tržištu je objavljen serijal od četiri strip albuma pod naslovom Les Combatants de Korot (Vojnici Korota). Točak i Ratnici Korota, do sada se nisu našli u zasebnoj knjizi jer su oba segmenta „čekala“ ispisivanje preostalih segmenata dela kome radni naziv glasi Velika knjiga o Arkamu. Kuriozitet predstavljaju planovi izdavačke kuće Strahor, među kojima se nalazi objavljivanje i preostale dve celine Skrobonjinog fantastičnog univerzuma.

O UČESNICIMA

Goran Skrobonja
Goran Skrobonja

Goran Skrobonja (Beograd, 1962), pisac fantastike, strip scenarista, prevodilac, urednik i izdavač. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Objavio romane Nakot (1993), Čovek koji je ubio Teslu (2010) i Sva Teslina deca (2014), kao i zbirke Od šapata do vriska (1996), Šilom u čelo(2000), Tihi gradovi (2007) i Poklade (2014). Autor je Bleferskog vodiča kroz horor (1995) i koautor grafičkog romana Točak (La Rue, 2000, nagrada BEDECOUVERT). Priredio je više antologija horor i SF pripovetke. Preveo je veliki broj knjiga među kojima i značajan deo opusa Dena SimonsaStivena KingaIjana Mekdonalda

Dražen Kovačević
Dražen Kovačević

Dražen Kovačević rođen je 1974. godine. Fakultet primenjenih umetnosti završio 1999. u Beogradu. Autor više strip serijala objavljenih za francuske izdavače Glenat, Soleil, Les Humanoides Associes. Delcourt i Les Sculpteurs de bulles. Autor brojnih ilustracija za specijalizovane striparnice i galerije u  Francuskoj kao i za kolekcionare. Sa Goranom Skrobonjom kao scenaristom, dobitnik prve nagrade za debitantski strip na konkursu izdavačke kuće Glenat u Angulemu 2000. godine. Dobio Grand prix 12. Salona stripa u Beogradu i počasnu diploma 49. Zlatnog pera Beograda. Živi u Zemunu.

Aleksandar Tešić
Aleksandar Tešić

Aleksandar Tešić je rođen 1961. godine u Čačku. Školovao se u inostranstvu. Upisao Pravni fakultet u Beogradu, prekinuo studiranje na 4. godini i zaposlio se kao prevodilac na RTS-u gde je i dalje zaposlen. Njegov prvenac, roman Kosingas – Red zmaja objavljen je u Beogradu oktobra 2008. godine i od tada su usledili nastavci Bezdanj (2009), Smrtovanje (2010), Zmaj i Ždral (2012), Koplje sv. Georgija (2013), Vitez zatočnik (2014). Godine 2015. iz štampe je izašla SF satira 2084. Godine 2016. osniva izdavačku kuću Strahor koja je reizdala njegove stare naslove i objavljuje nove nosalove: Kroz oganj i vodu (2016), Kletva Kainova (2016), Onaj što nauči mrak da sija (2017) i Gorolom (2018). Takođe je sa pričama učestvovao u zbirkama U vrzinom kolu, Čuvari zlatnog runa i  Kosingas – Neispričane priče.

Dragoljub Igrošanac
Dragoljub Igrošanac

Dragoljub Igrošanac rođen je 1977. godine. Kulturni aktivista i promoter fantastične književnosti. Vlasnik i urednik sajta Art-Anima.com. Glavni organizator Festivala fantastične književnosti Art-Anima. Osnivač i urednik časopisa Književna fantastika.