Leteće violine Milorada Pavića

Promocija zbornika ”Leteće violine Milorada Pavića” u DKSG-u

U Maloj sali Doma kulture Studentski grad, u utorak 22. decembra 2015. (20h) biće upriličena promocija knjige „Leteće violine Milorada Pavića“.  Reč je o zborniku radova studenata doktorskih, master i osnovnih studija iz Novog Sada, Beograda, Kragujevca, Gračanice i Niša, koji je nastao kao plod istoimenog naučnog simpozijuma, održanog povodom 60. rođendana Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, čiji je Pavić bio profesor i dekan.

O knjizi će na promociji govoriti: Marijana Topo, Tijana Čubrilo, Aleksandra Sekulić i urednica Jelena Marićević.

Inicijativu za kreiranje zbornika pokrenula je grupa studenata Srpske književnosti i jezika sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a podržali su je i profesori Odseka za srpsku književnost, kao i dekan prof. dr Ivana Živančević Sekeruš. Zbornik je realizovan zahvaljujući podršci Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta i Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine.

Milorad Pavić (Beograd, 15. 10. 1929 – Beograd, 30. 11.2009), romansijer, pripovedač, pesnik, dramski pisac, istoričar književnosti, prevodilac, svetski je proslavljeni postmodernista.  Bio je profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, počasni doktor Sofijskog univerziteta i predsednik Srpsko–ukrajinskog društva, član Evropskog udruženja za kulturu, član Srpskog PEN centra, član Krunskog saveta.

Svetsku slavu doživeo je romanom „Hazarski rečnik“ (1984), a među njegova najznačajnija dela spadaju: „Predeo slikan čajem“ (1988), „Unutrašnja strana vetra“ (1991), „Poslednja ljubav u Carigradu“ (1994), „Kutija za pisanje“ (1999), „Zvezdani plašt“ (2000), „Unikat“ (2004)…