Spiridonova potera za neuhvatljivim - Radmilo Anđelković

Promocija zbirke SPIRIDONOVA POTERA ZA NEUHVATLJIVIM

Priče i novele Radmila Anđelkovića (Beograd, 1942) pod naslovom Spiridonova potera za neuhvatljivim koje su se, krajem prošle godine, pojavile u izdanju beogradskog Everest media, biće promovisane večeras (27. avgust) od 18 do 21 sat u prostoru beogradskog Udruženja ljubitelja umetnosti Prozor (Takovska 48).

Višesatnom događaju prisustvovaće „autor, izdavač, urednik, Nataša Milić i svi koji se tamo zateknu“, stoji u najavi, u kojoj se još precizira da će biti „malo razgovora, malo muzike, dosta druženja i potpisivanja knjiga, poprilično pikanterija + knjiga iznenađenja dostupna samo tada i tamo“. Ni sam autor – dodaju organizatori – ne zna šta ga čeka.

Radmilo Anđelković zna, pak, kome je ova knjiga namenjena – „Posvećujem ovu zbirku svima, koji su se uzdržali i koji su me izdržavali“, kaže on a potom sledi kanonada priča, od one po kojoj je knjiga nazvana, preko Zatvora za smrtne i Varnica, do Običnog dana za pecanje.

„Knjiga Spiridonova potera za neuhvatljivim čitaocu donosi trinaest naučnofantastičnih priča i jedan roman domaćeg autora Radmila Anđelkovića. Svako od ovih dela znači malu pobedu. Svako je prošlo kušanje vremena i nadživelotrenutak u kome je nastalo“, konstatuje Nataša Milić u pogovoru knjizi.

Podsetimo da je pre tri godine Anđelković u intervjuu za časopis Znak Sagite, između ostalog, rekao da se prvih petnaest godina stideo da kaže da je pisac i predstavljao se kao inženjeri penzioner, a poslednjih pet godina se ponovo stidi da kaže da je pisac, jer su svi postali pisci.

Verovatno i zato ne zvuči čudno ako kažemo da se zbirka Spiridonova potera za neuhvatljivim pojavila u biblioteci Posle milijon godina, kao knjiga broj 3.

Izvor: Danas (D.S.)

Radmilo Anđelković - Spiridonova potera za neuhvatljivim
Radmilo Anđelković – Spiridonova potera za neuhvatljivim