Promocija nove knjige Miroljuba Todorovića

Miroljub Todorović - Dnevnik signalizma 1979-1983U prostorijama Udruženja književnika Srbije (Francuska 7, Beograd) u ponedeljak 10. septembra s početkom u 12 časova biće predstavljena nova knjiga Miroljuba Todorovića “Dnevnik signalizma 1979-1983”.

O knjizi će pored autora govoriti: prof. dr Nikola Cvetković, prof. dr Milivoje Pavlović, mr Dušan Stojković i Miljurko Vukadinović.

“Dnevnik signalizma 1979-1983” na skoro 800 bogato ilustrovanih stranica donosi lične i umetničke dnevničke zapise Miroljuba Todorovića iz perioda 1979–1983. Ova knjiga nije puki dnevnik ličnih dešavanja ili javnog života umetnika, već daje uvid u sam proces nastajanja umetničkog dela, sadrži odjeke kulturnih i socio-političkih događaja u zemlji i svetu, reakcije na hapšenja i suđenja umetnicima, na zapanjujuća naučna otkića i tehnološke inovacije, sećanje na nasilne proteste pisaca, filozofa i ostalih intelektualaca u Beogradu, itd… Sadrži brojne primere poesie brute (sirove poezije), citate, snove, misli, beleške i kratke oglede u kojima autor širi i razrađuje poetiku signalizma, priloženi su delovi iz obimne arhive mejl-arta i ostalih umetničkih projekata koje je Todorović inicirao ili kojima je prilagao.

Miroljub Todorović je začetnik signalističkog neoavangardnog stvaralačkog pokreta. Napisao je brojne knjige proze, poezije i eseja, a njegovi radovi su prevođeni i objavljivani u tridesetak zemalja širom sveta. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima i “Vukove nagrade” 2005. godine za moderni umetnički senzibilitet, kao i “Povelje za životno delo” Udruženja književnika Srbije 2010. godine.