Promocija dva romana fantastike u klubu Žica

U okviru akcije OFF Book Fair, koju organizuje Treći Trg, u petak 30. oktobra 2009. godine s početkom u 21h u klubu Žica (Kraljevića Marka 5) biće održana promocija romana “Kopilad bogova: Koret” Aleksandra Mandića i “Fotofobija” Marka Piševa. Specijalni gost večeri je Siniša Stojanović Sinister, a pored njega, organizatori najavljuju goste iznenađenja i koncert grupe “DŽ-DŽ”.

Cena ulaznice je 200 dinara, a uz svaku ulaznicu posetiocima sleduje poklon knjiga domaćeg autora po izboru.   

 

“Kopilad Bogova – Koret”, Aleksandar Mandić

Aleksandar Mandić: Kopilad bogova - KoretGodinu i po dana, nakon objavljivanja prvog dela, “Kopilad bogova”, najzad dobija svoj nastavak. Ples koji su bogovi započeli polako ubrzava ritam, a oni ne znaju korake. Niti koje su zakačili smrtnicima, svojoj deci, kopiladi, neumitno im klize iz ruku… Ser Dalreks od Malktora jaše pustinjom u želji da spase sestre i majku, željan slave. Ali staze koje ga vode do cilja su mutne i previše isprepletane. Da li se cilj gubi iz vidika, ili je on pogrešno skrenuo? Vladar Tame luta beskrajnim hodnicima svoje palate i svog uma, tražeći odgovore na pitanja koja ne zna da postavi. Tražeći sebe ne prestaje da vodi borbu koju je započeo onda kada je postao vampir… Dečak Marvin iskopava tajne koje se nalaze ispod ćudljivih misli vampira koji su učestvovali u porazu Tame. Pokušava da na sebe preuzme makar delić bola koji princeza Svetlosti oseća u preobražaju koji će je pretvoriti u kći Tame. Kraljica Azrelona, namesnica Carstva, devojčica prerano sazrela, prekaljena kroz krv svojih najbližih, uzaludno se bori za živote nedužnih koji bi mogli da stradaju pod rukom njenog ludog muža. Pali ratnik krvavog neba se podiže… A mladić Koret, sin Severa…

 

“Fotofobija”, Marko Pišev

Marko Pišev: FotofobijaU svojim novelama Marko Pišev se otiskuje u egzistencijalnu dimenziju koju je veoma teško, ili čak nemoguće definisati. Uranjajući u nju sa svojim likovima, ovaj (mladi?) pisac se neprestano kreće mutnim, nikad prepoznatim a uvek jezom ispunjenim prostorima, u kojima se na tajanstven način mešaju nesvesne dubine ličnog sa tamnim mitskim maglinama i istovremeno sa svakodnevnom svešću. Pred čitaocem se pomalja i sve više otvara nova dimenzija čvrsto isprepletanih paralelnih stvarnosti, čije su granice izbledele ili potpuno nestale, dimenzija u kojoj se oniroidna stanja smenjuju sa stanjima dnevne budnosti, čulne obmane sa epizodama jasnih percepcija, progonilački sistemi i tokovi sa lucidnim misaonim sadržajima. Bez obzira kojoj od realnosti pripadaju, ove kategorije doživljavaju se autentično i podjednako značajno.

Likovi koje Pišev pušta da preplavljeni strahom lutaju ovim prostorima, nekada panično a nekada pomireno, nastoje da nađu izlaz ili kraj puta i otkriju njegov smisao.

I dok uzbuđen očekuje kraj teksta, difuzni strah koji uvek izranja pri susretu sa nepoznatim prelazi na čitaoca koji i sam obuzet  jezom počinje da sluti ovu dimenziju svesti koja mu je do tada bila nepoznata ili je brižljivo izbegavao da se sa njom suoči.