Dejvid Kronenberg - Progutana

”Progutana” Dejvida Kronenberga od ponedeljka u knjižarama

Podelite sadržaj:

Od ponedeljka, 26. oktobra, u prodaji će se naći roman „Progutana“ Dejvida Kronenberga.

Okosnicu romana čini priča o bizarnim globtroterima čije uplitanje u smrt francuskog filozofa postaje nadrealno putovanje u globalnu zaveru.

Kronenberg je najpoznatiji po svojim filmovima, ali ovaj hladan, nemilosrdni ogled o intelektualcima obuzetim samim sobom pokazuje da se ne smeju odbacivati i njegove veštine u pisanju proze. 

U knjizi koristi neke od tema kojim se bavi i u filmovima: seksualna kompulzivnost, venerična bolest kao veza među ljudima, telesne modifikacije, tehnologija kao biološki imperativ, zavera i erotizovana smrt.

„Progutana“ je roman o dvoje novinara opsednutih krvlju. Moderni i opsednuti kamerama, Naomi i Nejtan žive od toga što sarađuju sa žutom štampom u doba društvenih medija. Naomi zaokupljaju naslovi koji se tiču slavnog para, Celestine i Aristida, marksističkih, promiskuitetnih filozofa. Celestina je pronađena mrtva, a Aristid je nestao. Policija sumnja da ju je on ubio i pojeo delove njenog tela. Ipak, Naomi polazi da ga nađe, i dok sve dublje zalazi u život tog para, otkriva da novinska priča tek prelazi preko površine uznemirujućih stvari koje su njih dvoje radili.

Nejtan, u međuvremenu, fotografiše u Budimpešti kontroverzne postupke hirurga bez dozvole za rad po imenu Zoltan Molnar, koga je svojevremeno Interpol tražio zbog trgovine organima. Posle seksa sa jednom Molnarovom pacijentkinjom, Nejtan se zarazi retkom Rojfijevom polnom bolešću i putuje u Toronto, rešen da se upozna sa čovekom koji je otkrio taj sindrom. Doktor Beri Rojfi, kako Nejtan saznaje, sada proučava sopstvenu odraslu kći, čije bizarno ponašanje krije razornu tajnu.

Ove paralelne priče prepliću se u uzbudljivi zaplet nalik na snoviđenje, koji obuhvata geopolitiku, trodimenzionalnu štampu, Severnu Koreju, Kanski filmski festival, rak i neverovatno raznovrstan seks. 

Od ponedeljka, ova knjiga biće dostupna u svim objektima knjižarskog lanca Delfi, Laguninim klubovima čitalaca i sajtovima delfi.rs i laguna.rs.