Program drugog dana SFeraKona

Tokom drugog, i ujedno, udarnog dana zagrebačke konvencije ljubitelja naučne fantastike SFeraKon, u subotu 14. maja biće održano čak 25 raznih dešavanja u četiri odvojena prostora Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Najvažniji događaj održaće se u dvorani D1, gde je za 20 časova najavljena svečana dodela SFera nagrada za najbolja žanrovska dela hrvatskih autora, koja su objavljena tokom 2010. godine.

Spisak nagrađenih autora izgleda ovako:

• najbolja minijatura: Ed Barol, Avangarda (Dimenzija tajne, Pučko otvoreno učilište, Pazin, 2010)
• najbolja kratka priča: Sanja Tenjer, Kao iz pera Abrine bake (Priče o zvijezdama, Pučko otvoreno učilište, Pazin, 2010)
• najbolja priča: Katarina Brbora, Starozavjetna … (Ubiq 6, Mentor, 2010, Zagreb)
• najbolja novela: Danijel Bogdanović, Sjećaš li se zečića na suncu (Ubiq 7, Mentor, 2010, Zagreb)
• najbolji roman: Marko Mihalinec i Velimir Grgić, Kriza (Algoritam. 2010, Zagreb)
• najbolji esej: Zoran Kravar, Kad je svijet bio mlad: visoka fantastika i doktrinarni antimodernizam ( Mentor , 2010, Zagreb )
• najbolja crno-bela ilustracija: Zdenko Bašić, za ilustracije u romanu Luna Roberta Naprte (Algoritam, 2010, Zagreb )
• najbolja ilustracija u boji: Marko Horvatin, za ilustraciju naslovnice fanzina Eridan broj 9 (Treći zmaj, 2010, Rijeka )

Pored svečane dodele SFera nagrada, veliku pažnju posetilaca konvencije svakako će privući predavanja počasnih gostiju: predsednika Evropskog društva za naučnu fantastiku Dejvija Lelija i srpskog pisca fantastike Ota Oltvanjija.

Prvi će od 16.30 časova u Sivoj sobi govoriti o konceptu Worldcon-a i Eurocon-a, dok će drugi, na istom mestu, od 18 časova održati književnu radionicu pod nazivom „Zaplitanje i rasplitanje zapleta u romanu”.

Poštovaocima fantastičke književnosti, mogu biti interesantna i predavanja koja će se tokom dana održati u Bijeloj sobi: Luka Sučić će od 13.30 govoriti na temu „Budućnost knjiga – pogled u sljedećih 50 godina”, u 14.30 Boris Švel organizuje okrugli sto o hrvatskom SF-u, a u 15.30 na programu je predstavljanje hrvatske izdavačke produkcije.

Kompletan program 33. izdanja konvencije SFeraKon možete pogledati ovde.