Probuđene furije - Ričard Morgan

”Probuđene furije” Ričarda Morgana od subote u knjižarama

U subotu 16. februara 2019. godine u sve Delfi knjižare i Lagunine klubove čitalaca stiže nestrpljivo očekivani roman Probuđene furije nagrađivanog britanskog pisca Ričarda Morgana. Reč je o završnom delu naučnofantastičnog serijala „Digitalni ugljenik“, prema kome je Netfliks uradio igranu TV seriju.

Pomešavši senzibilitete noara sa razigranom futurističkom vizijom doba u kojem je smrt postala gotovo besmislena, Ričard Morgan se u Probuđenim furijama vraća svojoj sagi o izdaji, misteriji i osveti. Radnja ovog romana počinje u trenutku kada se poznati junak Takeši Kovač udružuje sa tajanstvenom ženom koja bi mogla da bude dovoljno jaka da zauvek razori Harlanov Svet.

U trenutku kada je nekolicina takozvanih svetih ljudi napala vitku lepoticu sa umreženom, hiperožičenom kosom, nekada pripadnik bande, potom marinac, a onda član Poslanstva koji je krstario univerzumom obučen da vrši pokolje i tlači ljude na međuzvezdanim udaljenostima, ranjeni, okrvavljeni Kovač odmarao se u jednoj kafani na Novom Hokaidu. Jedan kavaljerski kihotovski čin bio je dovoljan da se Kovač uvali u duboke nevolje u društvu žene sa dva imena, mnogim moćima i eksplozivnom prošlošću. U svetu gde su stvarno i virtuelno jedno te isto i gde mrtvi mogu biti vraćeni u život, gospa u opasnosti je možda niko drugi do zloglasna Kvelkrist Falkoner, u paru pretvoreni simbol slobode, koja je odavno nestala sa Harlanovog Sveta.

Prevod romana Probuđene furije, baš kao i prethodne delove trilogije, na maestralan način preveo je Goran Skrobonja.

Ričard Morgan - Probuđene furije
Ričard Morgan – Probuđene furije