Nikolas Kejdž

Nikolas Kejdž u filmskoj adaptaciji Lavkraftove kratke priče

Podelite sadržaj:

Kratka priča „Boja izvan ovog svemira“ (Color Out of Space) Hauarda Filipsa Lavkrafta, doživeće ekranizaciju pod rediteljskom palicom Ričarda Stenlija (Hardware) i sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

Priča za koju je sam autor tvrdio da predstavlja jedno od njegova tri najuspelija prozna ostvarenja, objavljena je davne 1927. godine.

U njoj bezimeni narator sklapa deliće priče o oblasti u divljim brdima zapadno od Arkama u Masačusetsu, otkrivajući da je pre mnogo godina tu pao meteorit koji isisava životnu snagu iz svega što živi u blizini; vegetacija bujno raste, ali je bezukusna, životinje su dovedene do ludila i deformisane u groteskne oblike, i ljudi polude ili umru pod čudnim okolnostima jedan po jedan.

Lavkraft je „Boju izvan ovog svemira“ smatrao prevashodno „vežbom“ iz građenja atmosfere, a manje delom u kome je zaplet centralan. To je samo jedan od aspekata koji je izdižu iznad konvencionalnih SF i horor priča kakve su u njegovo vreme objavljivali žanrovski časopisi – ističe dr Dejan Ognjanović u antologiji Nekronomikon.

Za sada nije poznat datum premijere filma „Boja izvan ovog svemira“.

Nikolas Kejdž kao zvezda filma Boja izvan ovog svemira
Nikolas Kejdž kao zvezda filma Boja izvan ovog svemira