Preminuo Slobodan Nenin

Podelite sadržaj:

Od posledica teške bolesti 26. oktobra je iznenada preminuo književnik i dugogodišnji novinar Radio – televizije Vojvodine Slobodan Nenin.

Slobodan Nenin rođen je 1950. godine u Subotici. Diplomirao je na Grupi za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a proučavanje razvoja zapadne filozofije odvelo ga je temeljnom istraživanju raznorodnih tokova istočnjačkog mišljenja.

Po završetku studija, 1976. godine zaposlio se u tadašnjoj Televiziji Novi Sad, gde je proveo ceo radni vek kao novinar i urednik. Osamdesetih godina počeo je da radi u Dokumentarno-obrazovnom programu TV Novi Sad, kao autor brojnih i veoma zapaženih dokumentarnih filmova, emisija i serijala koji su nailazili na izuzetan odjek gledalaca.

Uporedo sa novinarskim poslom, Nenin se intenzivno bavio i literaturom. Premda je rano počeo da piše, relativno kasno se javio na književnoj sceni. Roman “Divlji bagrem i čuvarkuća”, objavljen 1994. godine, privukao je izuzetnu pažnju publike i kritičara.

Usledili su potom romani “Bakrenjak u čamcu sudbine”, “Isus bez lica”, “Čajanka sa sudbinom”, “Hram i uzdanje”, “Rasadnik na raskršću”, takođe i zbirka pripovedaka “Čvorovanje”, (zajedno sa dr Ljubišom Stojanovićem).

Nenin je objavio i filozofske rasprave “Doprinos površnog poznavaoca Zena” i “Duh samuraja – Bušido kodeks”, koje predstavljaju svojevrsnu rekapitulaciju njegovog dugogodišnjeg bavljenja istočnjačkom filozofijom.

Odlaskom Slobodana Nenina, naša kulturna scena ostala je bez jednog izuzetno značajnog i samosvojnog stvaraoca, koji je iza sebe ostavio impresivno i vredno dokumentarističko i literarno delo.