Piter Straub

Preminuo Piter Straub autor romana PRIČA O DUHOVIMA

Piter Straub, proslavljeni autor mračne fantastike i horora, preminuo je u nedelju, 04. septembra, nakon duge bolesti, u 79. godini života.

Straub je autor brojnih romana, kratkih priča i novela, a debitovao je 1975. godine horor romanom Julija. Roman Talisman iz 2010. napisao je zajedno sa Stivenom Kingom.

Od velikana horor proze oprostile su se kolege. King je u utorak izrazio saučešće na Tviteru, nazvavši Strauba „dobrim prijateljem“ i „neverovatno talentovanim kolegom i saradnikom“.

„Rad sa njim bila je jedna od velikih radosti mog kreativnog života“, napisao je King. Njih dvojica su zajedno napisali i Crnu kuću, nastavak Talismana.

„Jedan od najboljih pisaca koje sam čitao, jedan od najboljih prijatelja koje sam poznavao“, napisao je Nil Gejmen u tvitu. „Uvek ljubazan, zabavan, briljantan. Jednom je u jogi, u muškom toaletu u Milvokiju, Viskonsin, obavljao poziciju Vrana, jer je bio neustrašiv i ponosan na svoju jogu. Nedostajaćeš mi Piter“.

„Nedostajaće mi knjige koje bi još uvek napisao, ali više od toga nedostajaće mi razgovori koje više nikada nećemo voditi“, dodao je Gejmen u drugom tvitu.

Piter Straub rođen je u Milvokiju, država Viskonskin, 2. marta 1943. Studirao je engleski jezik na Univerzitetu Viskonsin a magistrirao na Kolumbija Univerzitetu. Doktorske studije započeo je na Univerzitetu u Dablinu, ali ih nije priveo kraju. Umesto toga, objavio je dve zbirke pozije 1972. godine i svoj prvi roman 1973. Na predlog svog agenta, okrenuo se gotskoj fikciji, prvo romanom Julija, a zatim i kultnim ostvarenjem Priča o duhovima (1979).

Tokom karijere, desetak puta je bio nominovan za Svetsku nagradu za fantastiku, koju je osvojio četiri puta. Najprestižniju nagradu koja se dodeljuje za horor u književnosti, „Brem Stoker“, osvojio je čak deset puta iz četrnaest nominacija.

Stokerova nagrada za životno delo dodeljena mu je 2006. Dve godine kasnije Straub je od strane Međunarodnog udruženja pisaca horora proglašen za živu legendu, a 2010. mu je uručena Svetska nagrada za fantastiku za životno delo.

Piter Straub
Piter Straub