Brajan Oldis

Preminuo Brajan Oldis veliki majstor naučne fantastike

Veliki majstor naučne fantastike Brajan Oldis preminuo je 19. avgusta 2017. u svojoj porodičnoj kući u Oksfordu, samo jedan dan nakon što je napunio 92. godinu života.

Oldis je bio jedan od predvodnika novog talasa u naučnoj fantastici koji se zalagao za umetnički ambiciozniji pristup naučnoj fantastici i odmak od američkog palp manira.

Težište svojih dela Oldis je izveo iz nekada uvrežene antropocentrično-herojske vizure u humanističko-filozofsko promišljanje budućnosti ljudske vrste, otvarajući mnoga etička pitanja u vezi sa biološko-psihološkim osobinama i razvojem čoveka, svrhovitosti tehnologije budućnosti, i superiornosti čoveka kao vrste.

Autor je više od osamdeset knjiga od čega oko pedeset SF romana i zbirki priča. Njegov prvi roman „Non-stop“ svetski antologičari i kritičari naučne fantastike svrstavaju među najbolja SF ostvarenja svih vremena. Višestruki je dobitnik najznačajnijih svetskih nagrada za naučnu fantastiku.

Oldis je i kao urednik izvršio veliki uticaj. Priredio je brojne antologije SF priča, a kao istoričar i proučavalac naučne fantastike dao je značajan doprinos teoriji žanra.

Zanimljivo je reći da je kao veliki zaljubljenik u naše krajeve, Oldis sredinom 60-ih godina prošlog veka odlučio da proputuje celu Jugoslaviju o čemu je napisao putopis „Cities and Stones: A Traveller’s Yugoslavia“ (1966).