Milena Benini

Preminula spisateljica, prevoditeljka i urednica Milena Benini

Nakon kratke i teške bolesti, danas je u 54. godini preminula književnica, urednica i prevoditeljka Milena Benini. Svojim dugogodišnjim i predanim radom dala je nemerljiv doprinos popularizaciji fantastike ne samo u Hrvatskoj, već i u regionu i šire.

Rođena je u Zagrebu 1966. godine. Obrazovala se u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, slušala je francuski i komparativnu književnost kao i novinarstvo na Zagrebačkom univerzitetu, a diplomirala komparativnu književnost na Univerzitetu Sent Džordž u Oksfordu.

Prvu priču objavila je sa svega četrnaest godina u kultnom Siriusu. Njene kratke priče i članci objavljivani su u časopisima Sirius, Vijenac, Op.A., Zarez, Ubiq, Književna fantastika

Radove je objavljivala i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity, 69 Flavor of Paranoia.

Koautorka je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 i The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1.

Napisala je deset romana fantastike i jednu zbirku priča. Njeno delo Svećenica mjeseca našlo se u najužem izboru tportalove nagrade za roman godine.

Dobitnica je više nagrada za fantastičnu književnost. Popularnu Sferu osvojila je čak šest puta (za novelu, kratku priču, dva romana i dva teorijska teksta). Dva puta joj je dodeljena nagrada Artefakt.

2019. godine slovenački filmski festival Grossmann dodelio joj je nagradu „Hudi Maček“ za izvanredan doprinos žanru fantastike.