Zazviždi i ja ću ti doći - M.R. Džejms

Premijera radio drame ZAZVIŽDI I JA ĆU TI DOĆI u 18.30 na RB2

U okviru ciklusa „Paukova mreža“ Dramskog programa Radio Beograda 2, u utorak 10. januara od 18.30 časova biće emitovana premijera radio drame Zazviždi i ja ću ti doći.

Radio drama je rađena prema horor pripoveci „O, zazviždi, i ja ću ti doći, momče“ jednog od najvećih klasičnih majstora horor priča – britanskog pisca M. R. Džejmsa.

M. R. Džejms (1862 – 1936) je važio za uglednog britanskog istoričara srednjeg veka. Veliku literarnu slavu duguje, pre svega, pričama o duhovima, a njegova kratka prozna ostvarenja strave svrstavaju se među najkvalitetnija ove vrste u engleskoj književnosti.

Kultni horor pisac Hauard F. Lavkraft je u svom eseju „Natprirodna strava u književnosti“ o M. R. Džejmsu rekao da je „obdaren gotovo dijaboličnom moći u blagom i postupnom prizivanju strave iz samog središta svakodnevnog života”.

U radio-dramatizaciji Zazviždi i ja ću ti doći, profesor na odmoru u primorskom mestu nailazi na zagonetni arheološki lokalitet koji ga dovodi u vezu sa zastrašujućim pojavama natprirodnog porekla.

Dramatizaciju je uradio Vladimir Kolarić, reditelj je Zoran Rangelov. Uloge tumače: Siniša Ubović, Andrej Šepetkovski, Branislav Platiša, Jelena Trkulja i Milan Mihailović.

Zazviždi i ja ću ti doći - M. R. Džejms
M. R. Džejms – ZAZVIŽDI I JA ĆU TI DOĆI