Predstavljene “Mitologike” Kloda Levi – Strosa

Klod Levi Stros - MITOLOGIKEPovodom objavljivanja četvrtog i završnog dela opsežne studije “Mitologike”, u Svečanom holu Vlade Vojvodine je u utorak 22. marta održano predstavljanje kompletnog izdanja ovog četvorotomnog dela čuvenog francuskog antropologa Kloda Levi – Strosa.

Na promociji su govorili izdavač Zoran Kolundžija, prevodilac dr Bojan Jovanović i pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić. Prema pisanju Apatinskih novina, Đurić je obraćajući se zvanicama i gostima rekao “da se radi o izuzetnom delu jednog od izuzetnih mislilaca prethodnog stoleća, naučniku koji je zauvek promenio sliku o nama samima i o kulturi koju stvaramo i koja nas određuje. Pokazujući sve naše različitosti i sve osobenosti naših kultura i naših mitoloških predstava, pokazao je koliko smo zapravo svi isti.”

“Mitologike” spadaju u ambiciozne i složene intelektualne tvorevine, usmerene ka otkrivanju i utvrđivanju univerzalnih zakona ljudskog duha, a koje, pri tome, brojne mitove razmatraju postupkom strukturalne analize. “Mitologiku” čine knjige: “Od meda do pepela”, “Presno i pečeno”, “Poreklo ponašanja za trpezom” i “Goli čovek”.

Ovaj kapitalni izdavači poduhvat izvele su novosadske izdavačke kuće “Prometej” i “Kiša” uz podršku Vlade Vojvodine.