Danas se otvara dvanaesti Istrakon

Danas u 17 časova ispred Spomen doma u Pazinu biće održano svečano otvaranje dvanaestog izdanja konvencije ljubitelja fantastike Istrakon.

Reč je o jednoj od najposećenijih manifestacija ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi, koja redovno, iz godine u godinu, ugošćuje mnoge značajne autore, izdavače i promotere fantastike iz regiona, ali i sveta.

Ovogodišnji Istrakon donosi veliki broj predavanja, a tokom prvog dana konvencije glavni deo programa činiće njih pet.

Od 19 časova u Maloj dvorani, počasna gošća Istrakona, književnica i prevoditeljka Sanja Lovrenčić, održaće predavanje “Ivana Brlić Mažuranić i Mitologija”. Na istom mestu će od 20.30 uslediti predavanje beogradskog pisca fantastike i direktora Festivala srpskog filma fantastike Jovana Ristića “Pepeo nuklearne vatre” o filmovima čija je tema nuklearni rat.

U Velikoj sali u 19.00 časova poznati zagrebački pisac fantastike Aleksandar Žiljak govori na temu “Avioni za prave muškarce, a američki X-avioni” o američkim eksperimentalnim avionima kao pretečama američkog svemirskog programa. Od 21.00 Boris Švel, urednik fanzina Parsek, održaće predavanje “Od Tajge do Mjeseca” o ruskom osvajanju svemira; dok će doktor nauka Davor Horvatić u 22.00 časa održati predavanje “WARP pogon V2.0 alpha”.

Pored ovih predavanja, prvog dana Istrakona posetioce očekuje i niz propratnih dešavanja koja se organizuju na otvorenom i u holu Spomen doma, a činiće ih RPG i board-game turniri, Sci-Fi karaoke, razni kvizovi i druge društvene igre.

Više o programu potražite na adresi http://www.istrakon.hr