Predstavljena grupa Photon Tide

Photon Tide u Guerilla Pub-uU četvrtak 19. avgusta 2010. godine, u beogradskom Guerilla Pub-u održano je još jedno veče fantastike koju organizuje sajt Art-Anima. Ovog puta, kao što je ranije najavljeno, gosti su bili članovi novosadske grupe građana za popularizaciju nauke, naučne fantastike i tehnologije Photon Tide. O grupi njenim dosadašnjim projektima, kao i njenim budućim planovima, govorili su članovi: predsednik Relja Trajković, crtač i ilustrator Ivan Zorkić, veb-dizajner Aleksandar Cocek i pisac Ivica Milarić.

Gosti iz Novog Sada su na početku izlaganja skrenuli pažnju na činjenicu da u Srbiji više i ne postoji preka potreba za promocijom naučne fantastike, jer je ona sada itekako prisutna kako u programima domaćih TV kuća i bioskopskima salama, tako i na knjižarskim policama – što do pre nekoliko godina nije bio slučaj. U ovim novim uslovima, Photon Tide je svoje kapacitete i energiju sa promovisanja SF-a gotovo u potpunosti preorijentisao na stvaranje dela u okviru tog žanra. Mnoštvo kreativaca okupljenih oko ove grupe, koji  se amaterski ili profesionalno bave filmom, ilustracijom, crtežom, 3D modelingom, veb-dizajnom, književnošću, programiranjem i drugim sličnim aktivnostima, svoju veštinu i znanje usmerili su na zajedničko stvaranje “novih svetova”. Tako grupa sada radi na veoma atraktinom projektu kreiranja ozbiljne naučnofantastične kompjuterske igre, ali takođe u pripremi je i nova verzija sajta, koja će biti modernija i sadržajnija od prethodne. Pored novog dizajna i novih tekstova, na sajtu će se naći i kratki SF stripovi koji će se pojavljivati periodično.

Iako je već oformljeno jezgro kreativaca koji vuku glavne konce u stvaralaštvu grupe, Photon Tide je i dalje otvoren za sve ljude koje interesuju slične stvari i koji su rešeni da daju svoj doprinos na razvoju projekata. A takvih projekata je u prošlosti grupe itekako bilo.  

Photon Tide je nastao 1997. godine zahvaljujući BBS-u i mailing listama, prvo kao grupa ljubitelja serijala “Zvezdanih staza”, a potom kao udruženje za popularizaciju nauke, naučne fantastike i tehnologije. Tokom trinaest godina postojanja, grupa je ostvarila nekoliko izuzetnih uspeha, među kojima se mora spomenuti organizovanje svetski poznate konvencije TrekNS-2003, koja je ovekovečena u dokumentarnom filmu “Trekkies 2” Paramount Pictures-a, a takođe svake hvale vredan projekat bio je i fanzin “Nova” koji je tokom 2005. i 2006. godine, kao specijalni dodatak, izlazio u okviru Astronomskog Magazina. Redovni su učesnici astronomskog kampa na Letenci, a javnosti su se predstavljali na velikim manifestacijama poput muzičkog festivala Exit, turnira WCG, a nedavno su bili gosti i kulturnog centra Rex.