Predstavljena edicija “Čekić”

Promocija edicije ČEKIĆU ponedeljak je na tribini društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” održana promocija edicije “Čekić” koja je ponikla iz škole kreativnog pisanja koju je na beogradskom Filološkom fakultetu vodio svetski poznati pisac fantastike Zoran Živković.

Na sajtu radio emisije “Pogled iz svemirskog broda” objavljen je kratak izveštaj sa promocije, koji ovde prenosimo u celosti:

 

Tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” bila je posvećena mladim piscima književnog salona dr Zorana Živkovića, koji su se predstavili sa svojim štampanim prvencima iz “Čekića”.

Zoran Živkoviće je prvo pojasnio kako je nastao njihov zajednički rad – od Letnje škole kreativnog pisanja na Filološkom fakultetu, s tim što je naglasio da bi njihovih knjiga bilo i bez njega. Uloga mentora, što Živković u ovom slučaju jeste, je da od “piščića” postane “piščina”. Za Sajam knjiga pojavile su se dve edicije – “Čekić” i “Mladi glasovi” gde su se predstavili njegovi puleni, a Živković kaže da “sve pokude idu na moj račun, sve pohvale na njihov”.

Najavljeni autori (Marija Savić, Ivan Cvetković, Aleksandar Petrović, Ranko Trifković, Marija Krkač, Dragan Dimitrijević, Violeta Ivković) su se predstavili čitanjem odlomaka ili priča iz svojih knjiga, a potom je književni kritičar Aleksandar Jerkov govorio o onome što ih očekuje u svetu spisateljstva gde kritičari godišnje treba da pročitaju između 115 i 130 romana, i u zemlji gde se vrednosti u kulturi mere popularnošću.

Ova tribina je definitivno privukla pažnju publike – mada je svakako pomogla činjenica što je bilo dosta autora, pa je svakako to i obezbedilo punu salu u Domu omladine.

 Tonske zapise sa tribine možete čuti u 598. emisiji “Pogled iz svemirskog broda” koja se u sredu 08. decembra emituje na internet radiju BIR u terminima od 12:00h premijerno i 22:00h reprizno.