Laura Barna - Crveni presek

Predstavljanje romana ”Crveni presek” u kafe-knjižari ”Glasnik”

Podelite sadržaj:

U utorak 15. decembra u 11 časova u Kafe-knjižari „Glasnik“ (Kneza Miloša 16) održaće se konferencija za štampu povodom novog romana Laure Barne „Crveni presek“. O knjizi će pored autorke govoriti direktor sektora za izdavanje knjiga i urednik Službenog glasnika Petar Arbutina i direktor Univerzitetske biblioteke prof. dr Aleksandar Jerkov.

„Crveni presek“ je roman o pisanju romana i potrazi za građom o tragičnoj sudbini jednog od najzaslužnijih slikara srpskog umetničkog eksperimenta. Izvesni Matematičar u svom iznajmljenom stanu, u nekadašnjoj prvoj Srpskoj crtačkoj i slikarskoj školi na Dorćolu, otkriva sef sa sedam crteža, koje je Kosta Miličević crtao u kupeu Orijent ekspresa na putu iz Minhena za Beograd 1903. godine, kao predskazanje Velikog rata (1914-1918). Igrom kombinatorike, Matematičar bira aktere ali i bizaran način, pa i mesto – rusku knjižaru – gde će im ostaviti crteže, svestan da će ih tek oni, svojim jakim senzibilom i povezanim sudbinama, sklopiti u jednu sliku kao magični pazl – čuvenu sliku “Vido”, vraćajući je u život, ali i istoriju umetnosti.

Roman „Crveni presek“ nalazi se u trci za prestižnu Ninovu nagradu, a trenutno, pored još jedanaest naslova uvrštenih u uži izbor, konkuriše i za značajnu Vitalovu nagradu.