Izložba strip tabli Družine Dardaneli

Izložba stripova ”Linije fronta” i ”Družina Dardaneli” u Parizu

U četvrtak, 17. decembra s početkom u 18 časova u Srpskom kulturnom centru u Parizu biće upriličeno otvaranje izložbe strip ostvarenja domaćih i francuskih autora „Linije fronta“ i „Družina Dardaneli“. Izložba ova dva kapitalna strip projekta izdavačke kuće System Comics trajaće gotovo mesec i po dana, od 17. decembra 2015. do 27. januara 2016. godine.

Projekat „Linije fronta, Prvi svetski rat 1914–1918” nastao je u saradnji System Comics-a i Francuskog instituta u Beogradu, na srpskom i francuskom jeziku, kao povod za susret i kreativni dijalog autora iz regiona i Francuske. Važno je napomenuti da je ovaj projekat deo zvaničnog programa obeležavanja veka od I svetskog rata u Francuskoj i Srbiji.

Tema stripova koji čine „Linije fronta“ su ne samo presudni istorijski događaji, pobede i porazi, već i katastrofalan uticaj Velikog rata na život običnih, naizgled malih ljudi, koji pričaju velike priče. Među autorima se nalaze zvučna imena evropskog stripa: Rodolphe, Bruno Falba, Philippe Zytka, Olivier Dobremel Dobbs, Aleksa Gajić, Darko Perović, Dragan Paunović, Zoran Janjetov, Zograf, Dražen Kovačević, Michel Dufranne, Frederic Bertocchini, Igor Kordej, Milorad Vicanović Maza i drugi, iz Francuske, Srbije i drugih zemalja Balkana. Ukrštanjem njihovih umetničkih i duboko ličnih pogleda na sukob koji se dogodio vek ranije, „Linije fronta“ istražuju ostatke kolektivnog nesvesnog i materijal i teme prenete sa kolena na koleno.

„Ovo izdanje ima za cilj da današnjoj omladini približi veliku tragediju koja je uzdrmala 20. vek i da podseti na to da su upravo Srbija i Francuska u njoj procentualno imale najviše žrtava”, napisao je u predgovoru prve knjige Žan-Pjer Verne, istoričar i scenarista stripa „Prokleti rat” Žaka Tardija.

„Družina Dardaneli” scenariste Pavla Zelića i crtača Dragana Paunovića je pak strip serijal koji je već prvim nastavkom „Družina Dardaneli: poljubac leptirice” (System Comics, 2011.) izazvao nezapamćeno interesovanje publike Balkana, ali i međunarodne kritike. Priča prati grupu neuobičajenih junaka, likova iz književnih dela srpske, ali i evropske književnosti, što je svojevrsni omaž britanskom scenaristi Alanu Muru kroz proširenje ovog postmodernog koncepta na veće geopolitičke teme. Od grofa Vronskog iz „Ane Karenjine”, preko Jozefa K. iz „Procesa”, Old Šeterhenda Karla Maja i Dobrog vojnika Švejka iz istoimenog romana Jaroslava Hašeka, i predstavnice Francuske – Dame s kamelijama i, konačno, osnovne postavke: Karađoza iz „Proklete avlije” našeg nobelovca Ive Andrića, Vukašina Katića, Koštane, hajduk Stanka, Save Savanovića i čak jednog jazavca, sve prve lige junaka srpske književnosti, „Družina Dardaneli” je školsku lektiru prenela u svet stripa i učinila je uzbudljivijom.

Naslovna družina se u novom albumu „Družina Dardaneli: zločin na Svetskoj izložbi” suočava sa novim neprijateljima i junacima, kao što su Fantom iz opere i Raskoljnikov iz „Zločina i kazne”, i sve to u alternativnoistorijskom Parizu 1900-te, zbog čega je posebno atraktivno predstaviti ovo delo upravo pariskoj publici.

Inače, ovo strip ostvarenje biće objavljeno početkom 2016. godine, a najverovatnije krajem januara u Beogradu će biti upriličena velika izložba i promocija izdanja.

Najava izložbe stripova ''Linije Fronta'' i ''Družina Dardaneli'' u Srpskom kulturnom centru u Parizu
Najava izložbe stripova ”Linije Fronta” i ”Družina Dardaneli” u Srpskom kulturnom centru u Parizu