Mervin Pik - Gormengast: Titus Grou

Nil Gejmen želi da radi ekranizaciju ”Gormengast” trilogije

Nil Gejmen je nedavno na Tviteru otkrio da je ušao u pregovore sa više filmskih studija po pitanju ekranizacije klasičnog dela fantastike Mervina Pika „Gormengast“.

„Sutra počinjemo razgovore sa studijima, a uskoro ćemo saznati koji od njih će izraziti želju da uradi filmsku verziju predivnog ’Gormengasta’ Mervina Pika“, 09. decembra je na Tviteru objavio slavni pisac i scenarista.

Gejmen je veliki poštovalac Pikovog serijala gotske fantastike i u poslednje vreme sve češće ukazuje na filmske potencijale ove trilogije. Bogato detaljima, groteskno, nadrealno i vizuelno precizno, ovo delo izvršilo je veliki uticaj na celokupnu savremenu fantastiku.

Sagu „Gormengast“ čine tri knjige: „Titus Groun“ (1946), „Gormengast“ (1950) i „Usamljeni Titus“ (1959). Okosnicu trilogije predstavlja mladić po imenu Titus koji nasleđuje ogromni, prastari zamak, a junaci dela su sam zamak i svi njegovi stanovnici – raskošna galerija bizarnih likova za koje postoji samo jedan svet – Gormengast.

Nemački kompozitor Irmin Šmit je prema „Gormengastu“ 1998. godine napisao istoimenu operu. Urađene su dve radio drame, a 2000. godine prve dve knjige serijala doživele su i uspešnu televizijsku adaptaciju u produkciji BiBiSija. Uloge su tom prilikom poverene legendarnom Kristoferu Liju, Džonatanu Rajsu Majersu, Siliji Imri…

Trilogija je na srpskom jeziku objavljena između 2005. i 2008. godine u izdanju Okeana – izdavačke kuće koja je kasnije postala deo Čarobne knjige.